Спостерігачі заявляють, що Україна не приймає російський газ для Європи

АР

Про це журналістам заявило у вівторок, 13 січня, джерело в міжнародній моніторинговій комісії за станом газового транзиту.

"Газпром о 10:00 за московським часом розпочав подачу газу в напрямку України. У даний час тиск у газопроводах по ГВС Суджа зросла до 75 атмосфер. Водночас, витрати на вході в газотранспортну систему України дорівнюють нулю. Це означає, що з боку України вхідні крани закрито", - зазначило джерело.

"Стан ГТС України на кордоні з Росією може бути достовірно оцінено тільки в об'єднаному диспетчерському управлінні НАК Нафтогаз України в Києві. Однак міжнародних спостерігачів туди не допускають", - додав він.

Крім того, у НАК Нафтогаз України заявили, що російський природний газ почав надходити в українську газотранспортну систему. "Газ почав надходити, тиск у системі підвищується", - передає Інтерфакс повідомлення з Нафтогазу.

Також керівництво Газпрому заявило, що українська сторона порушила домовленості, яких досягнуто у понеділок, і не планувала починати у вівторок транзит російського газу в Європу.

"Ми вірили вчора, що двері для російського газу буде відчинено, але вони все ще зачинені українцями. Таке враження, що Україна не планувала виконувати своїх зобов'язань із підписаним документом, і здається, що українці не збиралися відкривати свою систему для транзиту газу", - заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

Водночас, Єврокомісія закликала Росію та Україну забезпечити повний доступ спостерігачів на центральні диспетчерські пункти в Москві і Києві для контролю за транзитом газу в Європу.

Як заявив журналістам представник ЄК Ферран Таррадельяс Еспуні, "у спостерігачів немає досі повного доступу на центральні диспетчерські пункти в Москві та Києві. Нам потрібно, щоб газ надійшов якомога швидше, як це було обіцяно".

Нагадаємо, НАК Нафтогаз України вимагає негайного відновлення рівномірного постачання газу за всіма транзитними напрямками.