Медведєв назвав, чим можна гарантувати поставки газу

Reuters


"Сьогодні була запропонована інша - проста форма, а саме акредитив, виставлений у першокласному банку однієї з європейських країн із частковим покриттям, що надасть українська сторона,"- сказав Медведєв.

"Якщо банк відкриє без покриття, буде дуже добре. Підставою для списання коштів буде обіг російської компанії-постачальника газу, підтверджений групою спостерігачів, що ми сформували за участю Євросоюзу про несанкціонований відбір газу", - підкреслив президент РФ.

Також Медведєв заявив про те, Росія не має наміру відмовлятися від транзиту газу через існуючі газотранспортні системи, у тому числі через територію України.

Медведєв зазначив, що Росія незалежно від ситуації з Україною повинна думати над диверсифікованістю маршрутів транзиту газу.

Медведєв заявив, що такі нові маршрути, як Південний потік і Nord Stream, дозволять забезпечити кращу енергобезпеку для європейських споживачів.

Також повідомляється, що президент Росії відмовився коментувати думку про те, що нинішня газова криза стала результатом впливу американської адміністрації.

"Якщо говорити про подарунки, це не найкращий подарунок, насамперед для звичайних людей", - сказав Медведєв на прес-конференції.

Як повідомляється, Дмитро Медведєв також зазначив, що ціна на газ для країн-одержувачів протягом року може знизиться в 2-2,5 рази в порівнянні з нинішньої, з урахуванням ціни на нафту.

"Чим хороші європейські ціни? Вони хороші тим, що якщо сьогодні вони видаються високими, то з урахуванням динаміки цін на нафту протягом року вони будуть знижуватися і знижуватися досить серйозно,"- вважає Медведєв.

"Якщо ми фіксуємо ціну, неважливо яку, 250-300 доларів, то до кінця року ціна буде платитися, але ми бачимо, яка ціна, яка динаміка цін на нафту - відповідно, розрахунок формули ціни на газ буде відставати за відомими технологічними причинами, але в остаточному підсумку прийде до того, що ціни на газ будуть істотно нижчі, ніж вони є сьогодні, у два, можливо у 2,5 рази нижче", - сказав політик.

Медведєв підкреслив, що за такою схемою працює увесь світ і так Росія буде працювати з українськими партнерами.

На думку Медведєва, Росія може торгувати з Україною газом без посередників.

"Я вважаю, що ми з нашими українськими партнерами можемо торгувати без усяких посередників, особливо без посередників, що викликають великі сумніви в української громадськості, та й не тільки української", - сказав Медведєв.

За його словами, не секрет, що на участі відомого посередника (Росукренерго) досить твердо наполягала українська сторона.

Як стало відомо, Росія готова надати Україні допомогу в одержанні банківського акредитива в розмірі 1 мільярда доларів.

Як повідомляється, такий акредитив може стати альтернативою ідеї створення консорціуму із закупівлі технологічного газу для Києва.

"Якщо ідея консорціуму не спрацює, то як альтернативу цілком розумно, я вважаю, можливо було б використовувати акредитив, це простий інструмент, зрозумілий і навіть не потребує виставляння державних гарантій покриття цього акредитива", - сказав президент.

"Питання в тому, чи зможуть наші українські партнери домовитися про це з одним із європейських банків, якщо в них будуть якісь ускладнення, то ми готові їм допомогти, у тому числі і у переговорах", - сказав він.