Ринки: Котування падають під пресом негативу

Reuters

Широкий індекс українського фондового ринку UAI-50 (FundMarket) опустився на -6.03%, досягши рівня в 27.39 пунктів. У той же час, за розрахунками ГК ТАСК, до 13:00 індекс ПФТС знизився на -1,56% до 281,45 пунктів.

Схоже, що різко негативний зовнішній фон спонукав учасників ринку активізувати свої дії з продажу акцій українських емітентів. Таким чином, до середини дня було зроблено 28 угод обсягом у 1.8 млн грн, що вже є результатом вище середнього за перші два тижні торгів в 2009 році на ПФТС.

На думку трейдера ІК Phoenix Capital Олени Дегрик, ринок продовжує своє зниження, розпочате в понеділок. "Тим не менш, ми не виключаємо, що в четвер ПФТС може почати сесію в плюсі, відпрацювавши нагоду для оптимізму, якою є вступ на посаду нового президента США Барака Обами."

Зміцнення гривні, нестабільність і ризики в банківському секторі, низькі показники макростатистики тиснуть на український ринок акцій.

У підсумку маємо таких лідерів падіння до середини дня: ВАТ Крюківський вагонобудівний завод (ПФТС: KVBZ) (-11.11%), незважаючи на отримане замовлення від київського метрополітену на вагонні склади, Укрнафта (ПФТС: UNAF) (-2.88%), ВАТ Єнакіївський металургійний завод (ПФТС: ENMZ) (-2.08%), ВАТ Алчевський металургійний комбінат (ПФТС: ALMK) (-3.14%), ВАТ Металургійний комбінат Азовсталь (ПФТС: AZST) (-2.69%).

Таке сильне зниження вартості акцій металургійних підприємств цілком виправдано на зміцненні гривні, що позбавляє металургів прибутку. З іншого боку, "зростання курсу національної валюти було викликане браком гривневої ліквідності у зв'язку з початком виплат по ПДВ", - зазначила Олена Дегрик

На думку начальника аналітичного відділу КУА "ТАСК інвест" Андрія Шевчишина, ризики банківського сектору продовжують чинити тиск на котування і ціни акцій банків.

Так, сьогодні по акціях ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" (ПФТС: BAVL) скоєно 3 угоди, зміна ціни склало -79.49%. Знижується ціна і на акції ВАТ "Мегабанк" (ПФТС: MEGA) (-1.20%). Загальний обвал по акціях фінансового сектора в середньому склав 41.56%.

Серед акцій, що показують позитивну динаміку слід виділити наступних: ВАТ "Ясиновський коксохімічний завод" (ПФТС: YASK) (+4.92%) і ВАТ "Стахановський вагонобудівний завод" (ПФТС: SVGZ) (+0.72%).

Економічний стан країни, на жаль, не дає можливості гравцям грати на підвищення, чого незабаром чекати взагалі не доведеться. Додатковим фактором у низхідному тиску є закордонні майданчики, які продовжують руйнуватися навіть на інформації про майбутні нові вливання  і нову допомогу з боку держав.

А можлива націоналізація деяких британських банків викликає тільки песимізм іноземних інвесторів. Навіть інавгурація Обами, з його планами по оздоровленню економіки, не надихає гравців. Корпоративні новини та сильне падіння акцій фінансового та банківського сектора знижують ринки котрий день поспіль.