Аналітик назвав причини зростання курсу долара

АР

За словами аналітика, ситуація на міжбанківському ринку цього тижня була збалансованою. Перші три дні діапазон міжбанку був на рівні 7,95-8,15, у четвер відбулося зростання котирувань долара - 8,05-8,15.

Савченко, в першу чергу, зазначив, що причиною зростання котирувань є негативна політична ситуація в країні. Крім того, в останні дні "НБУ, продає валюту лише для зобов'язань за зовнішньоекономічними контрактами українських компаній, робить це далеко не в повному обсязі заявок банків, а іноді, що зовсім дивно, і зовсім відмовляє у продажу".

"Безумовно, така поведінка регулятора викликає додатковий тиск на міжбанківський ринок, що і виражається зростанням котирувань. Як наслідок усіх цих факторів - незначна девальвація гривні", - заявив Корреспондент.net аналітик.

Водночас, він зазначив, що готівковий ринок знаходився істотно вище міжбанку, його діапазон був досить вузький - 8,15-8,25, а в регіонах - 8,20-8,35. Тут, наголосив Савченко, одним із факторів того, що готівковий ринок істотно відрізняється від міжбанку, є відхід із ринку одного великого оператора із продажу готівкової валюти.

Коментуючи можливі нові тенденції у зв'язку із появою постанови НБУ від 2 лютого, Савченко зазначив, що не постанови як такі впливатимуть на зміну курсу гривні, а ті реальні обсяги інтервенцій, з якими виходитиме на ринок регулятор, або ж повна відмова Нацбанку від задоволення заявок.

За його словами, урізування регулятором обсягів продажу вівторка та середи "штовхнуло" вгору ринок у четвер. Дії НБУ в четвер і відсутність прозорого ринку у зв'язку із аукціоном у п'ятницю - це ті ринкові фактори, які, на думку аналітика, вплинуть на девальвацію гривні.

"З іншого боку, нестабільна політична ситуація і негативне ставлення МВФ до того, що відбувається в Україні, не дають національній валюті додаткових очок до зміцнення", - додав він.