Бездумне малювання допомагає краще сприймати інформацію

АР

До цього висновку прийшли вчені з університету Плімут.

Дослідники попросили 40 добровольців у ході телефонної розмови запам'ятати якомога більше сказаних імен та географічних назв.

Виявилося, що ті, хто при цьому щось черкав на папері, запам'ятали на 29% більше інформації.

На думку фахівців, бездумне малювання насправді виводить людей зі стану прострації і допомагає їм зосередитися на виконанні нудних завдань.

Суть тесту, проведеного плімутськими дослідниками, полягала в тому, що половина учасників повинна була зафарбовувати фігури, слухаючи телефонне послання.

Другій половині була надана свобода дій. При цьому всіх, хто приймали участь в експерименті заздалегідь повідомили, що завдання буде нудним.

Після цього добровольцям запропонували на пам'ять записати вісім імен і вісім місць, згаданих у посланні.

Ті, хто в ході телефонного дзвінка щось малював на папірці, згадали в середньому 7,5 потрібних слів, іншим вдалося пригадати лише 5,8.

"Якщо людина виконує нудну роботу, або зайнята порожньою балаканиною по телефону, вона впадає у прострацію, - вважає керівник дослідження Джекі Андраде. - Це, у свою чергу, відволікає її від справи. А якщо при цьому щось малювати, то можна вийти зі стану прострації і при цьому успішно впоратися навіть з найнуднішим завданням".

Професор Алан Бейдлі з Британського психологічного товариства згоден з такою точкою зору.

"Під час пустої телефонної розмови або зборів, що вам не дуже цікаво, виникає бажання подумати про щось інше, - говорить професор Бейдлі. - Потім ви відриваєтесь остаточно або навіть починаєте дрімати, а якщо ви станете креслити на папері що-небудь, ваша увага загостриться, і ви, швидше за все, не пропустите повз вух сказане у ході розмови".

Нагадаємо, у 2007 році журналістам вдалося розшифрувати записи, зроблені Володимиром Путіним під час однієї з прес-конференцій.