Румунія узгодила із МВФ умови кредиту на 20 мільярдів євро

ncnguyana.com

Як повідомляє Reuters, згідно головної вимоги договору, Румунії необхідно буде утримати дефіцит бюджету на рівні 4,6% ВВП.

Варто зазначити, що великий кредит знадобився владі Румунії для реалізації урядової програми підтримки економіки, а також на покриття частини дефіциту платіжного балансу і дефіциту державного бюджету.

Так, Румунія вела переговори про антикризовий кредит з 10 березня 2009 року. Крім уряду країни і МВФ в них брали участь Єврокомісія, Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку, а також Європейський інвестиційний банк.

Крім того, на початку переговорів йшлося про 24 мільярди доларів (18,4 мільярда євро): 15 мільярдів доларів країна попросила у МВФ і 9 мільярдів - у Євросоюзу.

Між тим, економіка Румунії до початку глобальної кризи була однією з тих, які найшвидше розвиваються у Євросоюзі. Однак з початком кризи вона почала скорочуватися, оскільки іноземні інвестори почали виводити капітал з країни. Згідно із прогнозом МВФ, у 2009 році ВВП Румунії зменшиться на 4%.