У Лондоні затримали чоловіка, підозрюваного в заподіянні банку UBS збитку у $ 2 млрд

Reuters

За даними Reuters, затриманого звуть КвекуАдоболі. На його сторінці в соцмережі LinkedIn повідомляється, що він працює влондонському офісі UBS. Офіційно ім'я затриманого і його посада поки неназивалися.

Між тим, в листі, адресованому 65 тисячамспівробітників UBS по всьому світу, банк повідомив, що робота несумлінноготрейдера може призвести до збитків у третьому кварталі.

В UBS сьогодні повідомили, що ведутьрозслідування, щоб точніше встановити суму збитку, завданого банку діямитрейдера. Попередня оцінка - $ 2 млрд. Акції банку після повідомлення UBS впалина 8%.

Нагадаємо, другий квартал банк завершив зприбутком у 874 млн євро.

 ***

Найвідоміший подібний скандал у світовійбанківській історії стався кілька років тому в найбільшому банку ФранціїSociete Generale. Створена в 1864 році фінансова організація зазнала збитків на4,9 млрд євро (7,2 млрд доларів за курсом січня 2008 року, коли відбувсяскандал) в результаті незаконних операцій з ф'ючерсами на індекси європейськогоринку акцій, укладених її штатним трейдером Жерома Керв’єлем.

Збитки розкрилися в січні 2008 року. Керв’єль відкривав позиції назагальну суму 50 млрд євро протягом 2007 року, з'ясували слідчі. SocieteGenerale зазнав збитків на 4,9 млрд євро, коли спішно закрив ці позиції (тобтопродав ф'ючерси), дізнавшись про дії трейдера. Банк звинуватив Керв’єля в шахрайствіі підробленні документів.

У жовтні 2010 року Керв’єль був засудженийсудом до п'яти років позбавлення волі (з двома умовними, які він відсидів підчас слідства), довічної заборони на роботу у фінансових компаніях і виплату 5млрд євро на користь Societe Generale. Адвокат трейдера заявив про намір податиапеляцію на вердикт, який він назвав безпрецедентним.

Захист Керв’єля також подав до суду на SocieteGenerale, оскільки банк нібито двічі порушив трудове законодавство, звільнившитрейдера.