Янукович розповів, як будуть підвищувати тарифи на газ для населення

АР

"Спочатку нам треба йти на крок вперед знаближення соціальних стандартів до Європи: пенсій, соціальних виплат ізарплат, і поступово збільшуватиметься ця ціна (на газ - ред.)", - сказавПрезидент.

Янукович додав, що зараз ведеться діалог зміжнародними організаціями, в тому числі Міжнародним валютним фондом, за участюміжнародних консалтингових компаній. Він зазначив, що для МВФ принциповим євирішення питання збитковості НАК Нафтогаз України.

У зв'язку з цим президент нагадав, що Українапідписала Енергетичну хартію з ЄС, яка передбачає реструктуризацію Нафтогазу іподіл цієї "важкої організації" на цілий ряд самостійних підприємств,які треба акціонувати і вивести на IPO. За його словами, це дозволить знятичастину витрат і поліпшити фінансовий стан у газовій галузі.

"Ми працюємо з кредиторами, з якимихочемо знайти порозуміння і модель, яка б задовольнила усі сторони. Ми,безумовно, виконаємо всі наші зобов'язання", - наголосив Янукович.

Він також зазначив, що Україна продовжитьнарощувати власний видобуток природного газу, який залишається рентабельним,незважаючи на направлення цього газу за нижчими цінами, ніж імпорт, на потребинаселення і ЖКГ.

***

8-а Ялтинська щорічна зустріч Україна і світ:спільні виклики, спільне майбутнє, організована Ялтинською європейськоюстратегією (YES) у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука, проходить з 15 по 18вересня в Лівадійському палаці в Ялті. У ході саміту понад 200 представниківполітичних, ділових і громадських кіл з більш ніж 20 країн світу обговорюютьосновні глобальні виклики та їхній вплив на Європу і Україну. Учасники 8-гофоруму YES обговорюють новий світовий порядок в епоху змін, можливості та викликидля інвестицій в Україну, а також шляхи для збалансування світової економки.Серед основних тем дискусій - відносини України з Європейським Союзом таперспективи України в сучасному світі.