Китай може збільшити імпорт залізної руди до одного мільярда тонн на рік

АР

Світові ціни на залізну руду залишатьсявисокими до введення в дію нових проектів в 2013-2015 роках, вважає генеральнийдиректор Fortescue Невілл Пауер.

Китай - найбільший у світі споживач залізноїруди, і за рахунок високого попиту в Китаї ціни на неї зросли втричі з кінця2008 року до понад $ 170 за тонну.

Бразильська Vale - лідируючий постачальникзалізної руди - розраховує на збереження високого споживання в Китаї.

"Крім Китаю, високий потенціал зростаннямають ще кілька країн з великим населенням. У країнах є ще великі прогалини вбудівництві житла та інфраструктури, що вказує на високий потенціал споживаннясталі в довгостроковій перспективі", - сказав виконавчий директор Vale зпродажу та маркетингу Жозе Карлос Мартінс під час галузевої конференції вкитайському місті Циндао.

Аналітики ж вважають, що одного попиту в Китаїнедостатньо для підтримки цін.

"Якщо Європа, припустимо, повідомитьVale, що їй потрібно на 20 відсотків менше руди в цьому місяці, цей обсяг підев Китай, .. так що Китай просто компенсує слабкість попиту в іншому місці.Ризик в тому, що якщо Китай продовжить купувати залізну руду, а ситуація вінших країнах різко погіршиться, навіть сильний попит у Китаї не втримає цінина нинішньому рівні", - сказав аналітик Macquarie Грем Трейн.

У середині лютого спотові ціни досяглиісторичного максимуму $ 193 за тонну, а з того часу знизилися майже на 11відсотків.

Ще один великий постачальник залізної руди RioTinto не отримував від китайських клієнтів прохань про перенесення поставок набільш пізній термін, повідомив журналістам в кулуарах конференції президенткомпанії з міжнародного бізнесу Алан Девіс.