В Україні відсутні гарантії захисту персональних даних - правозахисник

В Україні часті випадки з посяганням на персональні дані українців свідчать про системні проблеми з їх захистом, заявив програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк.
AP

"Частівипадки з посяганням на персональні дані українців ще раз піднімають проблемувідсутності адекватних гарантій захисту персональних даних. По суті, в Україніперсональні дані дуже легко дістати і використовувати - і відповідно це можезавдати шкоди кожній людині", - зазначив Щербатюк.

За його словами,захищеність персональних даних в країні дуже низька. "Хоча в Україні дієзакон про захист персональних даних, але в державних органах на нього дуже малозвертають уваги. Наприклад, дані з держреєстрів Мін'юсту містять дуже багатоінформації про людей, особливо про їхні майнові права. Це дуже цінна інформаціядля зацікавлених осіб. А персональні дані пасажирів Укрзалізниці - цеможливість контролювати активістів, журналістів, опозиціонерів, адже їх можнане допустити на поїзд, визначити, з ким вони контактували під час поїздки",- зазначає правозахисник.

Разом з тим, найого думку, такі випадки не є плановою політикою влади. "Це свідчить просистемні проблеми із захистом персональних даних українців. Тим часом убагатьох країнах Європи питання давно піднімається на законодавчому рівні. УВеликобританії це сталося після гучних скандалів з втратою флешок зперсональною інформацією, з даними про податки. Після таких випадків буливідповідні зміни до законів, які передбачали більш жорсткі гарантії захисту",- сказав Щербатюк.

Зазначимо, тількиза останній місяць в Україні в порушеннях щодо захисту персональних данихзвинуватили Міністерство освіти і науки, Укрзалізницю і Міністерство юстиції.

 ***

1 жовтня наневизначений термін була припинена робота єдиних і державних реєстрів, якізнаходяться у віданні держпідприємства (ДП) Інформаційний центр Міністерстваюстиції, що паралізувало діяльність нотаріусів і банків. Збій роботи системи вМін'юсті пояснили технічними складнощами, що виникли через несанкціонованевтручання. Цей факт розслідує головне слідче управління МВС. Вчора в ЗМІз'явився лист від імені співробітників Держінформюста із заявою, що їхнєпідприємство стало жертвою рейдерської атаки, яка і призвела до перебоїв уроботі. При цьому Міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що не знає, хто мігзаявити про рейдерське захоплення, припустивши, що ця інформація виходить відспільників людей, що розладнати роботу реєстру.

Коментуючи дануситуацію експерт і юрист Тетяна Монтян заявила в інтерв'ю Українській правді, щопроблеми виникли через заміну новим міністром юстиції Оленою Лукаш старогокерівника Держінформюста Віталія Добжанського. За її словами, Добжанський іекс-міністр юстиції Олександр Лавринович нібито привласнили велику частинукоштів, виділених з бюджету на реєстр.