Міліція затримала вимагачів, які вимагали за життя глави Укрзолото 50 кг. золота

segodnya.ua

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ, начальник Головного управління боротьби з організованою злочинністю (ГУБОЗ) МВС України Володимир Бедриківський.

За його словами, злочинців затримали в результаті спецоперації працівників ГУБОЗ та УБОЗ в Кіровоградській області.

Щоб викрасти керівника ПП Укрзолото зловмисники інсценували дорожньо-транспортну пригоду з його автомобілем Mercedes. Вони витягли його з автомобіля і, погрожуючи зброєю, пересадили в свою машину.

Підприємець намагався чинити опір, але його жорстоко побили, одягнули наручники, очі заклеїли скотчем і вивезли в приватний будинок у Кіровограді.

Три сутки бізнесмена утримували в заручниках, фактично без їжі, вимагаючи у його рідних викуп - спочатку 2 млн. американських доларів або еквівалент золотом, а потім цю суму зменшили вдвічі.

За допомогою родичі заручника звернулися до спецпідрозділу по боротьбі з організованою злочинністю. У результаті оперативної комбінації в обмін на життя підприємця зловмисникам передали 25 кг. срібла, пофарбованого під золото. Отримавши "першу частину викупу", жертву відпустили. Зловмисників вдалося затримати.

За даним фактом слідчим управлінням УМВС України в Кіровоградській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 147 (захоплення заручника) та ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України.

У ході подальшого розслідування працівники УБОЗ встановили й інші факти протиправної діяльності учасників організованого злочинного угруповання.

Зокрема, в 2007 році в місті Кіровоград в під'їзді житлового будинку учасники ОЗУ із застосуванням молотків здійснили розбійний напад на приватного підприємця. Вони завдали йому тяжкі тілесні ушкодження і відібрали 30 тисяч доларів. У минулому році в травні з застосуванням вогнепальної зброї зловмисники здійснили ще один розбійний напад на кіровоградського підприємця.

Останнім часом в Україні зафіксовано збільшення кількості злочинів, пов'язаних з викраденням людей або захопленням заручників з метою отримання викупу.

Як повідомлялося, сьогодні Володимир Бедриківський також повідомив, що останнім часом в Україні зафіксовано збільшення кількості злочинів, пов'язаних з викраденням людей або захопленням заручників з метою отримання викупу.