Екіпаж Фаїни доставлять в Україну спецрейсом

Reuters
Про це повідомила під час брифінгу прес-секретар Президента України Ірина Ванникова.

Вона зазначила, що зараз вжили всіх необхідних заходів щодо безпечного прибуття судна у Кенію, зокрема, забезпечені необхідні побутові умови для членів екіпажу.

Ванникова наголосила, що оскільки судно може прибути у Кенійський порт Момбаса раніше, ніж очікувалося, Президент дав доручення підготувати спецрейс літака, на якому в Кенію спрямують членів змінного екіпажу, лікарів, представників українських виробників техніки.

Цю ж інформацію підтвердив прес-секретар Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.

"Зараз готується спеціальний рейс, серед його членів будуть і представники МЗС України ... Він доставить до Момбаса новий склад членів екіпажу, який і замінить старий склад екіпажу судна Фаїна", - сказав під час брифінгу.

Кирилич зазначив, що за інформацією посольства України у Кенії, судно Фаїна на даний момент прямує до порту Момбаса і, швидше за все, увечері 11 лютого, при нормальних погодних умовах, воно досягне кінцевої мети.

Також, за його словами,  МЗС вживе всіх необхідних заходів з надання допомоги морякам судна Фаїна. Зокрема, МЗС готове допомогти у розміщенні українців в готелях, а також допомогти у наданні транспортних послуг. На даний момент вирішується питання оформлення віз членам екіпажу.

Крім того Кирилич повідомив, що за інформацією Генерального консульства України у Стамбулі звільнене з піратського полону судно Bosphorus Prodigy направляється в один із портів Об'єднаних Арабських Еміратів. Очікується, що судно прибуде в порт 10-11 лютого.

МЗС України регулярно проводить телефонні розмови із членами екіпажу цього турецького судна. Крім того Кирилич повідомив, що стан здоров'я членів екіпажу задовільний, "моральний стан піднесений", судно забезпечене усіма необхідними продуктами харчування.

За словами Кирилича, керівництво МЗС України дало доручення вжити всіх необхідних заходів для зустрічі членів екіпажу Bosphorus Prodigy та Фаїни, а також щодо надання їм необхідної допомоги.

Як повідомлялося, 5 лютого борт Фаїни покинули всі пірати. 4 лютого сомалійські пірати отримали 3,2 мільйона доларів викупу за українське судно Фаїна та пообіцяли звільнити судно протягом кількох годин

Судно Фаїна було захоплене піратами 25 вересня минулого року біля берегів Сомалі. На борту судна перебувало 17 громадян України, 3 росіянини та один громадянин Латвії. Незабаром, капітан судна, громадянин РФ, помер. На борту Фаїни перевозили 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки та боєприпаси, які Україна продала Кенії.

Моряків оглянули американські військові медики, їх забезпечили їжею та водою.

Громадяни України, Росії та Латвії, що входять до екіпажу Фаїни, вирішили летіти разом одним рейсом на Київ із Кенії.