Рада з'ясує, чи можна присвоїти Донецькому університету ім'я Стуса

ljplus.ru

Таке рішення підтримали 226 народних депутатів з 436, зареєстрованих у залі.

Під час обговорення цього питання у сесійній залі відбулася лайка між автором проекту постанови В'ячеславом Кириленком (фракція НУ-НС) та представниками фракції Партії регіонів.

Зокрема, В’ячесчлав Кириленко категорично заперечував проти необхідності виїзду в Донецьк для вивчення даного питання.

У свою чергу голова Верховної Ради України Володимир Литвин повідомив, що на погоджувальній раді представники фракцій Партії регіонів та КПУ виступили категорично проти розгляду цього питання і прийняття рішення по ньому.

У відповідь В'ячеслав Кириленко сказав, що з цього приводу думає коаліція. На що Литвин сказав: "Ви не вчіть коаліцію працювати. Спочатку працюйте в коаліції".

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на засіданні парламенту заявив, що у нього є підписи тисяч студентів університету, а також викладацького складу, які виступають проти прийняття парламентом рішення про присвоєння Донецькому національному університету імені Стуса.

Єфремов підкреслив, що вчена рада університету не підтримує точки зору, яка "тут блукає в думках кількох, з моєї точки зору, нездорових людей".

Він підкреслив, що "нести свою ідеологію насильницьким шляхом на іншу територію всупереч думки тих людей, які проживають на цій території, є неприпустимим у будь-якій цивілізованій країні, демократичній державі".

Як повідомлялося, 17 лютого вчена рада Донецького національного університету проголосувала проти присвоєння вузу імені поета Василя Стуса або ж імені колишнього першого секретаря обкому Компартії УРСР Володимира Дегтярьова.

9 лютого Президент України Віктор Ющенко доручив міністрові освіти і науки Івану Вакарчуку і голові Донецької облдержадміністрації Володимиру Логвиненку розглянути в найкоротші терміни ініціативу студентського самоврядування про присвоєння ДНУ імені Василя Стуса.