Ющенко спонукає Тимошенко або дати грошей, або не називати армію армією

Фото Миколи Лазаренка
Про це Ющенко заявив сьогодні під час робочої поїздки у Васильківський гарнізон.

Він повідомив, що фінансування, що передбачено державним бюджетом на 2009 рік, "не гідне української армії". "Я буду наполягати на виділенні додаткових сум на політику розвитку української армії", - підкреслив Президент.

Разом із тим глава держави зазначив, що задоволений роботою української армії. "Авторитет українського війська у суспільстві зростає, йому довіряють", - зауважив Ющенко.

Президент сказав, що фінансування на рівні 11,7 млрд. грн. на потреби Міноборони є критичним та недостатнім.

"Коли ми опускаємося до рівня 0,85% від ВВП фінансових ресурсів, які виділяються на українську армію, це не просто критично. Такого показника немає у жодній країні Європи", - зазначив Президент.

У зв'язку із цим він закликав уряд внести зміни до "бездарного бюджету на 2009 рік" та передбачити у ньому додаткові кошти на оборону.

"Тоді не потрібно українську армію називати армією. Це утриманці, яким необхідно виділяти відповідну квоту змісту, і не говорити, що це армія, яка буде здатна відстояти національні інтереси держави", - сказав Президент з приводу недостатнього фінансування Збройних сил у 2009 році.

Ющенко ознайомився із організацією системи протиповітряної оборони столиці України, умовами несення бойового чергування, повсякденною життєдіяльністю військовослужбовців.

У робочій поїздці Президента супроводжують міністр оборони Юрій Єхануров, начальник Генерального штабу ЗС України генерал армії України Сергій Кириченко, командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-полковник Іван Руснак.

Як повідомлялося, Міністерство оборони вважає, що державний бюджет на 2009 рік веде до руйнування Збройних сил.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає необґрунтованою заяву міністра оборони Юрія Єханурова про недостатнє фінансування у 2009 році Збройних сил для забезпечення ними національної безпеки.