У мешканця Охтирки конфіскували саморобний літак

rama.com.ua
За словами старшого помічника прокурора Сумської області Геннадія Сніди,46-річний житель Охтирки з товаришами організував цех із виготовленняодномоторних літаків типу Зодіак 601 у приватних гаражах.

Порушуючи чинне законодавство, не маючи відповідного сертифіката, він"змайстрував" повітряну машину з метою подальшої її реалізації.Орієнтовна ціна такого апарату - близько 30 тис. доларів, зазначив чиновник.

Продати літак авіаконструктор не встиг, оскільки був затриманий працівникамиправоохоронних органів. Експерти вважають, що технічні характеристикилітального апарата не відповідають конструкторським вимогам: на ньомувстановлено двигун від автомобіля SUBARU EJ-20, приладові пристрої - відавтомобіля ВАЗ-2106, а рятувальні системи взагалі відсутні.

Сумський транспортний прокурор порушив відносно підпільного авіаконструкторакримінальну справу по частині 1 ст. 203 Кримінального кодексу України -зайняття забороненими видами господарської діяльності. Розпочато досудовеслідство.

Тим часом аматори з Охтирки оскаржили вилучення літака в прокуратурі ізакликали авіаційну громадськість України стати на їх захист.

Зібрати літак від першої до останньої гайки було мрією Ігоря Струковця та йогодрузів. Свій перший одномоторний апарат колишні льотчики-винищувачі, ниніпенсіонери, збирали в гаражах, які перетворили на авіамайстерні. Кресленняшукали в Інтернеті, деталі купували за власні гроші.