Ведомости: Новий раунд

premier.gov.ru

Розбіжності з Росією щодо модернізації української газотранспортної системи подолано, заявила прем'єр України Юлія Тимошенко після телефонної розмови з російським колегою Володимиром Путіним: "Ми з'ясували, що ми - партнери".

Раніше Путін назвав декларацію України та ЄС (яку було підписано 23 березня) про модернізацію ГТС, в яку не було включено Росію, "непрофесійною" і заявив про можливий перегляд відносин з ЄС у випадку "системного ігнорування" інтересів країни.

"Ще будуть детальні переговори в рамках обговорення цієї теми", - розповів Ведомостям прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков. За його словами, прем'єри домовилися зустрітися орієнтовно в кінці квітня (запланована на 8 квітня зустріч було раніше скасовано), порядок денний - взаємні інвестиції, торгівля, виробнича кооперація, газ. Предмет переговорів - надання кредиту Україні в розмірі $ 5 млрд, ГТС і політика, каже радник Тимошенко Олександр Гудима.

За словами Гудими, у питаннях ГТС поки знято тільки "основну напруженість". "Україна підтвердила, що без участі Росії розширення ГТС здійснюватися не буде", - говорить представник Нафтогазу України Валентин Землянський. У Газпромі відмовилися від коментарів.

Головною темою переговорів стане оплата Україною поставленого їй газу і надання кредиту, вважає директор Українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов. Україна вибрала за I квартал половину з передбачених контрактом 5 млрд куб. м. Пік поставок припадає на II-IV квартали (10,5 млрд, 12 млрд і 12,5 млрд куб. м).

Минулого тижня Газпром направив Нафтогазу України офіційне повідомлення про недобір газу та можливості штрафних санкцій. А голова правління Нафтогазу України Олег Дубина, у свою чергу, запропонував російському концерну поставити частину газу в II кварталі в рахунок оплати послуг з транзиту в майбутньому. В Газпромі цю пропозицію не стали коментувати.

Обговорення модернізації української ГТС, можливо, затягнеться і почнеться лише після проведення в країні президентських виборів, допускає Корнілов. Верховна рада призначила вибори на жовтень, однак президент Віктор Ющенко вже вніс до Конституційного суду країни подання про оскарження постанови Ради.