Ъ: Крадуть - погано, не крадуть - теж погано

АР

Остаточне рішення про стягнення штрафу або відмову від претензій має бути прийнято в кінці квітня за підсумками переговорів прем'єра України Юлії Тимошенко і голови російського уряду Володимира Путіна.

Радник президента з питань енергетичної безпеки України Богдан Соколовський учора повідомив, що ВАТ Газпром повідомило НАК Нафтогаз України про факт порушення контракту на поставку газу і можливе виставлення великих штрафних санкцій. Пан Соколовський пояснив, що в поточному контракті сторін штрафні санкції передбачені, але не вводяться автоматично. "Юридичне обґрунтування є, але штрафні санкції можуть наступити тільки після відповідного судового розгляду і судового рішення після нього", - стверджує чиновник.

У Газпромі зазначають, що залишають за собою "право вимагати оплату штрафу", але запевняють, що зараз штрафи не виставлено. Джерела Ъ в Нафтогазі і Газпромі уточнили, що юридично повідомлення українській стороні надіслано, але за бухгалтерськими звітами вимогу не висунуто.

У першому кварталі Нафтогаз купив вдвічі менше передбачених контрактом обсягів - 2,5 млрд кубометрів замість 5 млрд кубометрів. Контракт передбачає принцип take or pay, коли споживач зобов'язаний вибрати не менше 80% від обсягу, записаного в контракті. В іншому випадку різниця між реальним і мінімально обумовленим обсягом (у поточній ситуації 30%) повиннен бути компенсований споживачем. Виходячи з вартості газу для України в першому кварталі $ 360 за тисячу кубометрів, за три місяці доплата повинна скласти $ 540 млн. За рік, виходячи з середньої ціни $ 228 за тисячу кубометрів, при збереженні відбору 50% претензії можуть досягти $ 2,7 млрд.

На думку партнера юридичної компанії Astapov Lawyers Ігоря Черезова, у випадку судового розгляду шанси Газпрому одержати компенсацію дуже високі. "Договір прямо вказує на таку норму, і якщо Нафтогаз не доведе, що йому не дозволили закупити газ форс-мажорні обставини, він програє позов", - говорить пан Черезов. А член Комітету Верховної Ради України з ПЕКу Сергій Тулуб зазначає: "Нафтогаз "потрапив у досить неприємну ситуацію. Україна тепер у всіх питаннях повинна діяти з огляду на Газпром, інакше доведеться заплатити значну компенсацію".

Річні штрафи Нафтогазу можуть перевищити обіцяні Євросоюзом кредити на модернізацію газотранспортної системи (ГТС) України, про які йдеться в підписаній 23 березня так званої брюссельської декларації. Саме цей документ, який виключив Росію з процесу модернізації ГТС, загострить газові відносини сторін.

Як розповіло Ъ джерело в уряді, до кінця квітня повинна відбутися зустріч прем'єра України Юлії Тимошенко і Володимира Путіна. Від підсумків переговорів і буде залежати позиція Газпрому щодо штрафів та інших санкцій до Нафтогазу. Джерело, знайоме із ситуацією, пояснює, що "якщо Юлія Тимошенко переконає Москву, що брюссельська декларація не завдасть шкоди Росії і не зруйнує існуючу схему поставок російського газу в Євросоюз, то й відносини між компаніями перейдуть в мирне русло".

Ще одним приводом для компромісу з української сторони є жорстка потреба в коштах. Нафтогазу потрібно $ 4,8 млрд для купівлі та закачування російського газу в підземні сховища (ПСГ) країни. Минулого тижня в Москву прилітав голова компанії Олег Дубина, який запропонував керівнику Газпрому Олексію Міллеру оплатити авансом транзит газу по території України, а потім забрати гроші назад в якості плати за газ для ПСГ. Однак домовитися сторонам не вдалося, навпаки, після цього візиту Газпром і направив Нафтогазу попередження про штрафи. Знайти гроші на оплату газу в інших країнах Юлія Тимошенко вже намагалася, але не зуміла.