Наливайченко: Пукач був готовий повідомити дані про багато інших убивств

Корреспондент

”Пукач відразу жпісля затримання погодився співпрацювати зі слідством Генеральної прокуратури.Він обіцяв назвати замовників убивства. Він говорив, що готовий назвати й іншівбивства, й інформацію про них, зокрема, відомих людей і журналістів”, - заявивНаливайченко.

Він також додав,що колеги Пукача з МВС могли перешкоджати СБУ у встановленні місця йогознаходження.

”Це потрібнорозслідувати, але, судячи з того, що його не могли знайти, і обманювали нас ідавали нам інформацію, що він за кордоном, що він у Дніпропетровську, вДонецьку, ще десь. Тобто була організована якісна дезінформація не аматорськогоплану. Саме тому працювали три засекречені групи СБУ. Саме тому ми не моглиінформувати про свої дії ні міліцію, ні інші правоохоронні органи”, - зазначив Наливайченко.

Екс-голова СБУтакож упевнений, що правоохоронним органам сьогодні необхідно розсекретитиматеріали цієї справи, щоб усі змогли, нарешті, дізнатися імена замовниківубивства Гонгадзе.

”Я хочу, щобсудді почули нас, простих людей: розсекретьте справу! Які такі секретніматеріали є у справі, через які тримають в таємниці свідчення ключовогосвідка?!”, - сказав він.

”Для того, щобприховати тих, кого називає виконавець убивства - замовників, а покаратипотрібно саме їх”, - додав Наливайченко, відповідаючи на запитання, чомуматеріали справи засекречені.

На його думку,при повній публічності Пукач зміг би назвати замовників убивства, і тоді длявстановлення істини правоохоронні органи вели б роботу не тільки з екс-ПрезидентомУкраїни Леонідом Кучмою, але й з іншими особами, зокрема, з головою Верховної РадиВолодимиром Литвином.

Наливайченко такожвважає неправдивими заяви Пукача про те, що Гонгадзе готував державнийпереворот.

”Я не вірю в такісвідчення, таких даних не було. Ніяких переворотів жоден журналіст в Україні неготував, тим більше, державних. Це повна ахінея!”, - сказав екс-глава СБУ.

Нагадаємо,журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді тогож року в лісі Київської області було знайдено обезголовлене тіло, яке, зависновком експертів, могло належати журналістові.

15 березня 2008року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніхспівробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідкиМВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, іпризначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 13 років.Ще один обвинувачуваний - екс-генерал МВС Пукач - перебував у розшуку з 2005року і був затриманий 21 липня 2009 р.

ГенпрокуратураУкраїни 31 березня 2011 затвердила обвинувальний висновок і передала доПечерського райсуду Києва для розгляду по суті кримінальну справу Пукача.

За даними ГПУ,досудовим слідством встановлено, що обвинувачений у травні-вересні 2000 рокуперевищив владу і свої службові повноваження щодо громадського діяча ОлексіяПодольського і журналіста Гонгадзе і 17 вересня 2000 умисно вчинив вбивствоостаннього.

Справа Пукачарозглядається у Печерському райсуді в закритому режимі.