Венеціанська комісія пов'язала інтеграцію України в ЄС з процесами над опозиціонерами

АР

"Ми уВенеціанській комісії стурбовані тим, що такі судові процеси можутьперешкоджати інтеграції України в Європу, оскільки багато європейськихінституцій мають жорстку позицію щодо цих процесів", - сказав він напрес-конференції в Києві.

Маркертнаголосив, що сама Венеціанська комісія не відстежує судові процеси надукраїнською опозицією. Водночасвін зазначив, що для будь-якої країни, в якій відбуваються судові процеси протиопозиціонерів, ці питання чутливі.

"Такіпроцеси повинні відбуватися, коли країна повністю переконана, що її судоустрійє незалежним і об'єктивним", - сказав він.

ПредставникВенеціанської комісії зазначив, що Україні необхідно робити додаткові кроки дляреформування своєї судової системи. Найого думку, такі кроки потрібно проводити як через зміни Конституції, так і звикористанням існуючих норм Основного закону.

Ранішекомісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюлезаявив, що обвинувальний вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко закримінально-процесуальним кодексом 1962 погіршить відносини між Євросоюзом таУкраїною.

Крімтого, посли Великобританії, Німеччини, Франції та Польщі допускають ускладненняз ратифікацією їхніми країнами угоди про асоціацію України з ЄвропейськимСоюзом через процес над Тимошенко.