Суд позбавив вбивцю Гонгадзе звання генерал-лейтенанта і зобов'язав виплатити 600 тис. грн

Рішенням Печерського суду Києва екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач позбавлений звання генерал-лейтенанта.
Reuters

Також вироком Пукач позбавленийспеціального звання генерал-лейтенанта.

Крім того, Пукач також зобов'язанийвиплатити дружині вбитого журналіста Георгія Гонгадзе Мирославі 500 тис. грн, ажурналісту Олексію Подольському - 100 тис грн.

"Суд доходить висновку пронеобхідність призначити Пукачу покарання у вигляді довічного позбавлення волі зурахуванням скоєних Пукачем злочинів: перевищення влади, умисного вбивства запопередньою змовою. Покарання призначено за поглинанням меншого більшим і засукупністю" , - наголошується в регулятивній частині вироку.

Нагадаємо, що її у вівторок вПечерському районному суді Києва вирок оголошував головуючий суддя ОлександрМельник.

Як повідомлялося, Печерськийрайонний суд Києва засудив до довічного позбавлення волі Пукача, визнавшивинним у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Вирок суду може бути оскарженийпротягом 15 днів в апеляційній інстанції.

У тексті вироку у справі провбивство Георгія Гонгадзе говориться, що провина Пукача в перевищенні влади івбивстві журналіста доведена зібраними доказами. Під час засідання булиозвучені подробиці розправи з Гонгадзе.

Пукач заявив, що смерть Гонгадзе була нещасним випадком. Він також розповів, що пасок на шию журналісту накинув,щоб налякати, а смерть була нещасним випадком, оскільки пасок випадковопереламав хрящ на шиї Гонгадзе. Після цього, зазначив обвинувачений, слідизлочину спробували приховати.

***

Убивство Гонгадзе було скоєновосени 2000 року. 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними увбивстві трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереженняМВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їмпокарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

Екс-начальник департаментузовнішнього спостереження МВС України Пукач тривалий час перебував у розшуку узв'язку з причетністю до вбивства журналіста, в липні 2009 року його затрималив Житомирській області, і з того часу він перебуває під вартою.