Апеляційний суд залишив без змін вирок засудженим за вбивство Оксани Макар

У четвер, 30 травня, апеляційний суд Миколаївської області залишив без змін вирок трьом засудженим за зґвалтування і вбивство Оксани Макар.
news.pn

Адвокат потерпілої сторони Микола Катеринчук після засідання апеляційного суду повідомив журналістам, що готуватиме апеляцію до Вищого спеціалізованого суду і добиватиметься довічного ув'язнення для підсудних Максима Присяжнюка й Артема Погосяна.

"Те, що справа була розглянута в одне засідання, свідчить про те, що в матеріалах справи достатньо доказів провини всіх трьох підсудних. І це ж, на жаль, говорить про те, що нам не вдалося знайти додаткових аргументів, щоб занадто м'які вироки були змінені на довічне ув'язнення", - заявив Катеринчук.

Він також вважає, що "таке рішення суду було багато в чому визначено громадською думкою. І це правильно, оскільки воно має відігравати роль при розгляді справ, пов'язаних із убивством людей".

У свою чергу адвокат підсудного Присяжнюка - Антон Долгов заявив, що подаватиме касацію на рішення суду, який залишив чинним вирок суду першої інстанції, за яким його підзахисний засуджений до 15 років позбавлення волі.

"Я припускаю, що апеляційний суд і раніше координував розгляд цієї справи, тому його вирок - залишити рішення суду першої інстанції без зміни - абсолютно прогнозований", - сказав Долгов.

Він також вважає, що у справі Макар відсутні докази вчинення злочину, а також порушувалися права підзахисного, тому буде подавати касацію. "Треба встановити істину у справі. Нехай люди сидять хоча-б за те, що вчинили, а не за те, що хочеться комусь", - додав адвокат.

***

Оксану Макар знайшли 10 березня у Миколаєві неподалік від будмайданчика у важкому стані, дівчину зґвалтували, а після намагалися спалити живцем. Тіло Макар було обвугленим, але вона могла спілкуватися із міліціонерами та лікарями.

Тоді ж було порушено кримінальну справу за фактом замаху на вбивство. Після затримання 11 березня трьох підозрюваних, двоє з них були відпущені правоохоронними органами під підписку про невиїзд. Це викликало протести в Миколаєві і великий суспільний резонанс по всій країні, після чого правоохоронці знову затримали підозрюваних.

Після смерті Макар справу проти причетних до скоєння злочину Присяжнюка, Погосяна і Краснощока було перекваліфіковано зі статті "замах на вбивство" на статтю "умисне вбивство".

27 листопада Центральний районний суд Миколаєва виніс вирок обвинуваченим у справі про зґвалтування і вбивство Оксани Макар. Суд засудив Євгена Краснощока до довічного ув'язнення, Максима Присяжнюка - до 15 років позбавлення волі, Артема Погосяна - до 14 років позбавлення волі.