Британія почала виведення військ з Іраку

АР

Більшу частину 4-тисячного британського контингенту буде виведено з Іраку до 31 травня. В країні залишиться близько 400 штабних військовослужбовців та інструкторів.

База сил Міжнародної коаліції, що базується у Басрі, спустила британський прапор і перейшла під контроль американської армії.

Британські війська замінить багатонаціональна дивізія Південь під командуванням американського генерала Майкла Оатса. Головним завданням американських військ у Басрі стане підготовка співробітників іракських органів безпеки, а також контроль на дорогах, що ведуть з півдня до центру країни.

При прем'єр-міністрі Тоні Блері Великобританія була ключовим союзником президента США Джорджа Буша під час вторгнення в Ірак у березні 2003 року. За роки кампанії в Іраку побували 46 тисяч британців - близько 180 осіб з них загинуло.

Як повідомлялося, Вашингтон планує до кінця вересня вивести з Іраку 12 тисяч військовослужбовців. Водночас, президент США Барак Обама на початку лютого заявляв, що більшість із 140 тисяч військовослужбовців, яких розквартировано на території Іраку, повернуться додому вже протягом року.

Згідно із схваленою у грудні минулого року новою угодою з надання мандату на перебування іноземних військ на території Іраку, американська армія отримала право перебувати на іракській території на законній підставі до 2011 року.