Великобританія достроково завершить участь в іракській кампанії

Reuters

Про це оголосив у четвер, 30 квітня, в Іраку британський міністр оборони Джон Хаттон.

"Ми щиро переконані, що ми досягли успіху в наших завданнях в Іраку, і ця служба формально завершує активну бойову роль Великобританії в цій країні", - зазначив міністр, слова якого наводять британські ЗМІ.

Хаттон взяв участь у спеціальній меморіальній церемонії в Басрі в пам'ять про 179 британських військовослужбовців, що загинули за більш ніж шість років участі Великобританії у війні і післявоєнному відновленні Іраку.

Британці передадуть головні функції щодо забезпечення безпеки на півдні Іраку іракським збройним силам і правоохоронним органам. Ряд завдань із охорони транспортних шляхів візьме на себе американський контингент, що залишається в Іраку.

Нагадаємо, 31 березня Великобританія почала офіційне виведення військ з Іраку. Раніше було оголошено, що більшу частину 4-тисячного британського контингенту буде виведено з Іраку до 31 травня. В країні залишиться близько 400 штабних військовослужбовців та інструкторів.

Як повідомлялося, Вашингтон планує до кінця вересня вивести з Іраку 12 тисяч військовослужбовців. Водночас, президент США Барак Обама на початку лютого заявляв, що більшість із 140 тисяч військовослужбовців, яких розквартировано на території Іраку, повернуться додому вже протягом року.