Обама назвав умову, за якої США відновлять відносини з Кубою

АР

"Я не знаю, щотрапиться наступного року, але ми готові спостерігати за тим, що відбуваєтьсяна Кубі. Якщо ми побачимо позитивні зрушення, ми відреагуємо на них такожпозитивно. Сподіваюся, що протягом наступних п'яти років Куба подивиться насвіт і скаже :"Нам потрібно наздоганяти історію", - сказав Обама у вівторок вінтерв'ю іспаномовним ЗМІ.

Зайого словами, США і зараз залишаються відкритими до діалогу з Кубою, алеговорити про зняття ембарго будуть тільки тоді, коли кубинський уряд"надасть свободу" громадянам.

Ранішечинна адміністрація США заявляла про бажання поліпшити зв'язки з Кубою і навітьпішла на лібералізацію частини законодавства.

Обаманеодноразово говорив про бажання зняти торгове ембарго з Куби і полегшитиміграційний режим, проте неодмінною умовою для цього він висував зміну курсукубинського уряду в сторону "демократизації" і "поваги основнихправ людини".

"Звичайно,якщо ми побачимо, що політичні в'язні будуть звільнені, а люди отримаютьможливість висловлювати власну думку і звертатися до уряду, - це буде значнийкрок. І ми б без сумнівів переглянули наше ставлення до Куби, якби побачилитакі кроки ... Яяк президент завжди готовий змінити політику щодо Куби", - наголосивОбама.

Ужебільш як 40 років США підтримують режим санкцій стосовно Куби. СполученіШтати ввели санкції в 1961 році після провалу операції щодо скидання урядуФіделя Кастро.

У1996 році конгрес США на додаток до ембарго прийняв закон Хелмса-Бертона просанкції проти іноземних компаній, що торгують з Кубою. З1 серпня 2009 року США з ініціативи Обами призупинили на півроку дію законуХелмса-Бертона.

Фактичноця ініціатива була відповіддю на резолюцію Генеральної асамблеї ООН від 28жовтня 2008 року з вимогою про скасування обмежень щодо Куби. ПрезидентСША підписує указ про призупинення дії цього закону кожні півроку.

РанішеСША оголосили про скасування введених адміністрацією Буша обмежень на поїздкина острів Свободи і на грошові перекази на Кубу для проживаючих у США кубинціві тих, у кого залишилися родичі на Кубі.

Світоваспільнота вважає американське ембарго незаконним, зокрема, тому що США в даномувипадку намагаються застосовувати свої внутрішні закони щодо третіх країн, щомають торгові, економічні і фінансові зв'язки.

ГенасамблеяООН приймає резолюції з вимогою скасувати односторонні американські санкціїпроти Куби з 1992 року. Удокументах ООН наголошується, що санкції суперечать статуту організації,порушують норми міжнародного права і міжнародних торгових зв'язків, тягнутьпідрив кубинської економіки, порушують права кубинців, зокрема, на реалізаціюпрограм у сферах охорони здоров'я, продовольства, культури.

Гаванарозглядає американське ембарго як акт геноциду кубинського народу.