Нова влада Лівії оголосила дводенне перемир'я у рідному місті Муамара Каддафі

Reuters

"Революціонери, що займають позиції на фронті під Сиртом, дали мешканцям міста два дні, щоб залишити його ... Це дозволить великійкількості мирних жителів евакуюватися з Сирта", - заявив Джаліль.

У той же час Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) назвавгуманітарну ситуацію в Сирті "відчайдушною",повідомляє агентство Франс Прес. Обложені в Сирті вмирають через брак медикаментів, заявив, відвідавши місто у суботу, представник МКЧХ Хішем Хадракі (HichemKhadhraoui), .

У суботу ПНР заявила про повну блокаду міста Сирт, яке протягом останніх тижнів завзятоборонять війська Каддафі. Також повідомлялося про взяття силами ПНР одного з житлових районів Сирта.

У вересні ПНРвже заявляла про захопленняСирта, проте потім їїпідрозділи неодноразово відходили з міста після сутичок.

Наступ на Сирт підтримується повітряними ударами НАТО.

Сирт вважається рідним містом Муамара Каддафі. У ньомусконцентрувала\ося одне з основних угрупувань лояльних йому військ, що відпалипісля залишення з боєм столиці Тріполі. Західні ЗМІ неодноразово повідомлялинепідтверджені дані про те, що Муамар Каддафі може ховатися в Сирті, за іншими даними, він перебуває в утримуваному його прихильникамимісті Бені-Валід на північному заході країни.

Протягоммайже шести місяців бойових дій противникам режиму Каддафі вдалося встановитиконтроль майже над всією територією Лівії. В кінці серпня сили опозиції запідтримки авіації НАТО зайняли лівійську столицю Тріполі. Про місце перебування Каддафі досі нічого невідомо. Частина його сім'ї - дружина Сафія, дочка Аїша і сини Мухаммед і ГаннібалКаддафі - втекли в Алжир.

У лютому опозиція сформувала в Бенгазі Перехідну національну раду (ПНР), яку оголосила єдиним легітимниморганом влади в країні. ПНР визнали близько 60 країн, включаючи Росію.