Кремль не радить главі Придністров'я йти на п'ятий термін

Глава адміністрації президента Росії Сергій Наришкін порадив беззмінномукерівникові невизнаної Придністровської республіки Ігорю Смирнову не висуватисяна п'ятий президентський термін і дати дорогу новим політикам, на допомогу уврегулюванні "замороженого конфлікту" 90-х років яких розраховуєМосква.

Експертипояснюють позицію кремлівської адміністрації незговірливістю Смирнова впереговорному процесі в Придністров'ї і відзначають бажання Росії якнайшвидшеврегулювати тривалий конфлікт.

"Мирекомендували Смирнову звільнити дорогу для нових політичних сил, які зможутьвивести з соціальної кризи регіон. Смирнов сьогодні застосовує істотні ресурсидля того, щоб усунути своїх конкурентів", - цитує главу адміністраціїросійського президента Сергія Наришкіна Интерфакс.

"Новусилу" Наришкін назвав по імені та прізвищах.

"Кандидатвід партії" Оновлення "Анатолій Камінський може бути гіднимкандидатом. Програма цієї партії - реальна і конкретна", - сказавНаришкін, обмовившись, що остаточне вирішення долі республіки буде залежати відїї виборців.

Черговівибори лідера невизнаної республіки повинні відбутися 11 грудня 2011 року.

70-річнийІгор Смирнов керує Придністров'ям понад 20 років - з моменту утвореннясамопроголошеної республіки у вересні 1990 року, коли регіон відколовся відМолдови.

Усічні цього року кандидатуру Смирнова знову висунув на пост президента Союззахисників Придністров'я.

"Ядумаю, що це помилковий крок ... Ігор Смирнов багато зробив у початковий періоддля республіки, але він управляє нею вже 20 років і висуває свою кандидатуру вп'яте", - цитують Наришкіна РИА Новости.

Спостерігачів зв'язку з цим нагадують, що у вересні 2011 року прем'єр-міністр РосіїВолодимир Путін, який обіймав пост президента з 2000 по 2008 рік, заявив просвій намір зайняти пост глави Російської Федерації втретє.

Експертипояснюють рекомендацію голови адміністрації президента Росії незговірливістюТирасполя сторони в переговорному процесі, де Москва прагне відіграватипровідну роль.

Росіяразом з Україною та ОБСЄ за участю спостерігачів від Євросоюзу та США виступаєпосередником на переговорах між Кишиневом і Тирасполем у надії вирішити"заморожений конфлікт", який тягнеться з 1990 року.

"Передбачалося,що на базі вирішення придністровського конфлікту може бути створений типовийпроект рішення міжетнічних і внутрішньодержавних проблем в іншихрегіонах", - сказав bbcrussian.com провідний експерт аналітичногоуправління Центру політичної кон'юнктури Дмитро Абзалов.

Ранішеджерела в російському зовнішньополітичному відомстві також давали зрозуміти"Коммерсанту" про наявність труднощів на переговорах з нинішнімлідером Придністров'я. Заїхніми словами, за весь час конфлікту Смирнов не зумів знайти спільної мови ніз одним молдавським президентом і "проблему простіше було б вирішити безнього".

Уданий час мир у зоні конфлікту підтримують Об'єднані миротворчі сили у складіросійського, молдавського і придністровського контингентів.

Росіядо останнього часу, не відмовляючись від підтримки Придністров'я, виступала зайого інтеграцію з Молдовою в складі федерації чи конфедерації за умови гарантійнейтралітету майбутнього державного утворення.