У Києві відкриють представництво меджлісу кримських татар

У Київ відкриють регіональне представництво меджлісу кримських татар, таке рішення ухвалили в суботу на засіданні меджлісу кримськотатарського народу. Про це пише КоммерсантЪ-Украина в статті Крымско-татарское пришествие.
У Києві відкриють представництво меджлісу кримських татар
Корреспондент

Як пише видання, це рішенняпродиктоване значним збільшенням чисельності кримських татар, які проживають вКиєві у зв'язку з навчанням та працевлаштуванням. У меджлісі припускають, щокиївське відділення буде займатися збереженням культурної ідентичностікримських татар.

"Дане рішення прийнято зурахуванням значного збільшення чисельності кримських татар, які проживають вКиєві та населених пунктах Київської області у зв'язку з навчанням тапрацевлаштуванням", - говориться в документі.

 Цим же рішенням дорученоорганізувати вибори членів меджлісу в київському регіоні, які повинні відбутисяпротягом півтора місяців після прийняття постанови. Передбачається, що вкиївському регіональному меджлісі буде від семи до десяти членів (меджліскримськотатарського народу складається з 33 осіб, включаючи голову).

За словами заступника головимеджлісу кримськотатарського народу, депутата Верховної ради Криму (фракціяКурултай-Рух) Рефата Чубарова, за останні 15 років в Києві сформуваласякримськотатарська громада, у столиці проживає близько 1,5 тис. кримських татар."Більшість з них суспільно активні, і у них є потреба в збереженнікультурної, національної та мовної ідентичності", - заявив Рефат Чубаров.

Слід зазначити, що, згідно зданими перепису населення 2001 року, на території Криму проживає 243,4 тис.кримських татар.

Ідею створення київськогомеджлісу вже підтримали українські націоналісти, наприклад представникигромадської організації Тризуб імені Степана Бандери, в статуті якої є пункт простворення в Криму українсько-кримськотатарської автономії. За словами першогозаступника глави Тризуба Андрія Тарасенка, радикальні праві завжди булиприхильниками кримських татар. "Під час численних спірних ситуацій в Кримувони показали себе як антиімперіалісти, які стоять на боці інтересівУкраїни", - сказав Тарасенко.

Разом з тим, представникипроросійських організацій називають те, що відбувається, "експансією встолицю" і не вірять у заяви лідерів меджлісу про те, що нова структурабуде займатися виключно збереженням культурних традицій татар. "Кримськиймеджліс ніде не зареєстрований, він є фантомом і, по суті, незаконноюорганізацією. Таким же незаконним буде і київський меджліс, чим би він незаймався", - впевнений голова українського відділення російськогоІнституту країн СНД Володимир Корнілов.

Нагадаємо, на початку січня вПольщі відбулася акція збору підписів під зверненням до Президента України і ВРУкраїни про заборону діяльності російських екстремістських організацій, акціїяких можуть призвести до міжнаціонального і міжрелігійного конфлікту в АР Крим.




Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK