Сьогодні акторові Василю Лановому виповнюється 75 років

Сьогодні акторові Василю Лановому виповнюється 75 років
kodyma-city.narod.ru

З нагоди ювілею президент Росії Дмитро Медведєв нагородив Василя Ланового орденом За заслуги перед Вітчизною III ступеня, повідомляє у п'ятницю прес-служба Кремля.

Нагороду присуджують за великий внесок у розвиток вітчизняного театрального і кінематографічного мистецтва і багаторічну громадську діяльність.

Сам Василь Лановий розповів, що ролі йому випадали цікаві та різнопланові, про деякі він навіть і не мріяв.

"Так, гріх гнівити Бога. Багато чого вдалося зробити, доля подарувала мені зустрічі з великими режисерами і прекрасними партнерами. І ролі випадали цікаві, різнопланові. Були й ті, про які я навіть не мріяв, наприклад, Протасов у Дітях Сонця або Цезар у Антонію і Клеопатрі", - поділився Лановий.

Згадуючи про свої ролі, актор з жалем зазначив, що були і ті, зіграти які шансу не випало. "Звичайно, як і у кожного артиста, залишилося щось невиконане - хотілося, і я міг би в свій час, зіграти Гамлета і Ромео, але не сталося", - пояснив він.

Визнання практично відразу прийшло до починаючого артиста, який за його власним зізнанням, керувався швидше інтуїцією.

"Точного формулювання суті акторства я дати не можу, та це й неможливо, багато в чому це підсвідомі, інтуїтивні речі. Важливо, і про це говорили ще вахтангівські старці, - це як можна довше зберігати інтерес до своєї справи. Настає вік, коли ти мимоволі починаєш задумуватися про те, чим займався все життя і чи варто було це неймовірних зусиль ", - сказав Лановий.

Сьогодні, за його словами, він уважно ставиться до того, що пропонують грати й береться тільки за те, що йому цікаво. "Думаю, що вже заслужив право вибору", - упевнений актор.

Василь Семенович Лановий народився у 1934 році в Москві. Вступив у Театральне училище імені Щукіна. Перший раз на сцену вийшов у виставі Дорогі мої хлопчики за п'єсою Льва Кассіля.

У 1956 році йому пропонують роль Павки Корчагіна в однойменному фільмі по книзі Миколи Островського Як гартувалася сталь. Картину поставили на Київській кіностудії молоді режисери Олександр Алов та Володимир Наумов.

Фільм Павло Корчагін отримав призи на Московському міжнародному кінофестивалі в 1957 році і в 1958 році - на Всесоюзному. Роль Павки Корчагіна закріпила за ним амплуа героїко-романтичного плану.

У 1957 році Василь Лановий закінчив Щукінське училище і був прийнятий у трупу одного з найбільш відомих театрів Москви - театру імені Вахтангова, на сцені якого зіграв безліч незабутніх ролей. Роль принца Калафа у найголовнішій вахтангівській виставі Принцеса Турандот, стала візитною карткою актора.

У другій половині 60-х років Лановий знімається у таких відомих фільмах як Війна і мир (Анатолій Куракін) та Анна Кареніна (Вронська). У 1971 році на екрани вийшла картина Володимира Рогового Офіцери, у якій Лановий зіграв головну роль - Івана Варавву.

У даний час актор мало знімається і віддає всі свої сили театру. Серед найбільш помітних робіт актора в 90-і роки варто відзначити роль Івана Берестова в стилізованій мелодрамі Барышня-крестьянка, знятої за повістю Пушкіна.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK