У НБУ вважають, що зможуть підсилити гривню до рівня 7 грн. за долар

У НБУ вважають, що зможуть підсилити гривню до рівня 7 грн. за долар
podrobnosti.ua

Він зазначив, що НБУ необхідно негайно збільшити потік ліквідності в банківську систему, заблокувавши вихід грошей на валютний ринок протягом двох-трьох місяців, і ускладнити їх перекачування в готівку.

Цього, каже Савченко, можна досягти наступними діями Нацбанку: "По-перше, необхідно зобов'язати банки формувати обов'язкові резерви під валютні кредити не у валюті, а в гривні".

По-друге, пояснює заступник голови НБУ, необхідно ввести жорсткі ліміти відкритої валютної позиції: з довгої - до 5% по кожній валюті та 10% до всіх валют до регулятивного капіталу, по коротку - 15% по кожній валюті і 30% за всіма валютами, тобто ускладнити вихід у валюту і спростити вихід у гривню.

"Причому враховувати необхідно тільки балансові активи та зобов'язання. Це дозволить збільшити пропозицію валюти на $ 4,5-5 млрд. на рік", - констатує Савченко.

Він вважає, що теоретично такими заходами НБУ може опустити курс долара до рівня 7 грн. за долар і навіть більше, але російська девальвація рубля робить подальше посилення гривні небезпечним - інакше українські товари можуть втратити свою конкурентоспроможність на російському ринку.

"Вже зараз, після девальвації гривні, відбулося різке скорочення обсягів імпорту, і в січні 2009 року експорт перевищив імпорт. У свою чергу, економічна криза призвела до падіння попиту на закордонні товари", - сказав Экономическим известиям Савченко.

За його словами, через це на даний момент вже втрачено необхідність введення обов'язкового продажу валютної виручки експортерів на рівні 50%, а також скорочення термінів розрахунків за зовнішньоекономічними операціями з 180 днів до 90 днів.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK