Ринки: Спалах грипу вплинув на фондові ринки

Ринки: Спалах грипу вплинув на фондові ринки
rbc.ua

Широкий індекс українського фондового ринку UAI-50 (FundMarket) упав на 0,5%, досягши рівня 24,53 пункту. Водночас, за розрахунками ГК ТАСК, індекс ПФТС знизився на 1,35% до 327,07 пункту.

Схоже, що свинячий грип поширюється не тільки серед людей, але й серед товарних та фондових ринків. Лише за декілька днів зацікавленість гравців до цих ринках впала через загрозу розповсюдження нової епідемії, причому в США уже оголошено надзвичайний стан.

Поширення вірусу загрожує багатомільярдними збитками у багатьох секторах. Так, перевізники уже відчули зміну ситуації - акції авіакомпаній "звалилися" тільки за 1 день більш ніж на 10%. Водночас, ростуть акції фармацевтичної галузі, яка зараз може допомогти у боротьбі із хворобою, а також відновити впевненість гравців.

Глобальний негатив відбився і на настроях українських гравців, які крім того, що знизили активність на ринку, ще й тиснуть на котирування акцій емітентів. На біржі ПФТС укладено менше 20 угод на суму не більшу за 2 млн. грн.

Найбільших збитків до середини дня було завдано акціям ВАТ Алчевський металургійний комбінат (ПФТС: ALMK), які впали на 4.76%, за ними йдуть акції ВАТ Єнакіївський металургійний завод (ПФТС: ENMZ), які "звалилися" на 2.78%. Замикають трійку лідерів падіння акції Західенерго ( ПФТС: ZAEN), які під час торгів впали в ціні на 2.5%.

Начальник аналітичного відділу ІГ ТАСК Андрій Шевчишин зазначив, що ринок орієнтується на світову кон'юнктуру. На його думку, під тиском перебувають банки - через відмови менеджерів великих іноземних фінансових структур від підписання листа про взаєморозуміння із НБУ. Невизначеність з даного питання підвищує інвестиційні ризики.

Однак варто зазначити, що на Українській біржі на сьогодні у "плюсі" торгується лише один емітент - ВАТ "Металургійний комбінат Азовсталь (ПФТС: AZST), акції якого піднялися на 0.8%, швидше за все завдяки новинам про отримання річного прибутку за звітний 2008-й у розмірі 1,9 млрд. грн. Водночас, на біржі ПФТС акції підприємства впали у ціні на 2.32%

Аналітики Dragon Capital все-таки сподіваються, що ситуація на ринку найближчим часом може стабілізуватися, хоч і не відкидають фіксації прибутку напередодні травневих свят.

Нагадаємо, що у п'ятницю провідні європейські та американські майданчики закрилися у "плюсі". Позитивні настрої в американських інвесторів вселила публікація звіту стрес-тесту американських банків, а також порівняно непогана звітність компанії Ford. Аналіз банків стрес-тестом засвідчив, що багато хто із цих структур відчуває себе не так вже й погано, а готівкові кошти - вище потрібних, хоча деякі банки могли б показати позитивні підсумки роботи і без підтримки держави.

Dow Jones Industrial Average зміцнився на 119,23 пункту, або на 1,5%, до 8076,29 пункту.

S&P 500 закрився зростанням на 14,31 пункту, або на 1,6%, на позначці 866,23 пункту.

Nasdaq Composite піднявся на 42,08 пункту, або на 2,5%, і закрився на позначці 1694,29 пункту.

За матеріалами: FundMarket


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK