The Financial Times: Українська економіка почала відроджуватися

The Financial Times: Українська економіка почала відроджуватися
openbiz.com.ua

За даними видання, помалу почала відновлюватися сталеливарна галузь, а сільськогосподарський сектор чекає рекордного врожаю зернових.

"Безумовно, у нас прослідковується тенденція у напрямку стабілізації, експорт сталі останнім часом зростає", - сказав помічник президента України з питань економіки Олександр Шпалак.

За його словами, зростанню металургійної промисловості посприяла обвальна девальвація української національної валюти.

Водночас, як зазначає The Financial Times, поки що складно сказати, чи є в Україні зростання стійким, оскільки три основні джерела іноземної валюти - експорт сталі, хімії і зерна - сильно залежать від попиту на зовнішніх ринках.

Проте, представники української влади дивляться в майбутнє зі стриманим оптимізмом. Зокрема, вони сподіваються на подальше пожвавлення економіки після здобуття другого траншу 16-мільярдного кредиту від МВФ. Як очікується, фонд ухвалить рішення про виділення Києву грошей 13 травня. В усякому разі, місія МВФ, що працювала в Україні, рекомендувала правлінню ухвалити саме таке рішення.

Соратники Віктора Ющенка, пише газета, стверджують, що спад українського ВВП за останні місяці склав близько 25 відсотків. Проте достовірних цифр щодо цього немає, оскільки уряд Юлії Тимошенко відклав на кілька місяців публікацію офіційних статистичних звітів.

Оприлюднили  лише деякі позитивні дані. Так, стало відомо, що в першому кварталі 2009 року експорт сталі з України виріс на 15 відсотків порівняно з останніми трьома місяцями 2008 року.

При цьому The Financial Times зазначає, що впевненість у стійкому відновленні української економіки підриває безперервне протистояння між президентом і прем’єр-міністром.

Нагадаємо, що 1 травня голова державного казначейства України Тетяна Слюз оголосила, що державний бюджет був перевиконаний за квітень на 10,7 %, а за чотири останні місяці - на 3,9 %.

За її словами, виконання бюджету було ускладнене через фінансову кризу, а поточних результатів вдалося домогтися завдяки "титанічній праці" уряду і різних відомств.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK