Ъ: Янукович їде до Москви обговорити ціни на газ і Митний союз

Ъ: Янукович їде до Москви обговорити ціни на газ і Митний союз
president.gov.ua

На порядку денному майбутньої зустрічі Януковичаз російським колегою Дмитром Медведєвим найбільш гострі питання двосторонніхвідносин - ціна на газ та інтеграція України до Митного союзу. Джерела Коммерсантане виключають, що з першого питання Росія може піти на певні поступки. Увсякому разі зустріч має продемонструвати, наскільки Москва і Київ готові допримирення.

Видання зауважує, що зустріч президентівготується Москвою і Києвом в авральному порядку і з дотриманням сувороїконфіденційності. У всякому разі про неї, схоже, нічого не знають навіть у посольствіУкраїни в РФ. Там на запит видання повідомили, що інформацією про найближчіконтакти керівників двох країн не володіють. Водночас джерело Коммерсанта вадміністрації президента України підтвердило поїздку Віктора Януковича доМоскви, зазначивши, що "зустрічатися - це завжди позитив".

Як пише видання, пройде вона не на найбільшсприятливому тлі. Останнім часом лідери двох країн зробили ряд різких заяв наадресу один одного. Медведєв звинуватив українського колегу в "утриманстві",а Віктор Янукович у відповідь заявив, що умови в газовому договорі виписані"начебто для ворога", і попросив Дмитра Медведєва не вішати ярликів,оскільки Україна "не бідний родич".

Але навіть після такого обміну люб'язностямисторони висловили зацікавленість у якнайшвидшій зустрічі у верхах. "Якщо єпроблеми, треба зустрічатися і їх обговорювати. Потрібно знаходити розв'язки зключових проблем. З Януковичем ми будемо говорити передусім про газ", - окресливгазеті порядок денний майбутньої зустрічі високопоставлений російськийдипломат. За словами співрозмовника Коммерсанта, Росія може навіть зробити поступку- "відсотків на 30%". Щоправда, чи означає це, що Москва розглядаєможливість надання Києву саме такої знижки від нинішньої ціни на російський газ(зараз Україна купує його за ціною у $ 355 за тисячу кубометрів), він неуточнив.

Крім газової теми, президенти РФ і України, заданими Коммерсанта, обговорять і питання інтеграції, а саме перспективичленства Києва в Митному союзі. Настрій Москви на майбутні переговориспіврозмовник видання охарактеризував як позитивний.

Втім, будь-які форми інтеграції Києва доМитного союзу, крім повного приєднання, співрозмовник Коммерсанта відкинув."Формула 3 +1 для нас неприйнятна", - зазначив він.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK