Ющенко: Україна не заважає транзиту газу в Європу і не краде його

Ющенко: Україна не заважає транзиту газу в Європу і не краде його
Прес-служба Президента

"З 1 січня цього року Україна не робила несанкціонованого відбору газу. Жодного кубічного метру російського газу несанкціоновано, поза регламентом не було відібрано з системи в 2009 році, як і взагалі в 2008 в тому числі", - заявив він на прес-конференції у вівторок у Києві.
Українська сторона повністю розрахувалася перед російською стороною за газ, спожитий у 2008 році, заявив Ющенко.

"Україна не є боржником жодної російської структури за газ, який було спожито у 2008 році", - сказав він.

Президент особливо наголосив, що "фінальні платежі Україною було зроблено в кінці грудня 2008 року за газ, спожитий у листопаді і авансові платежі за газ, який було спожито у грудні місяці".

Представники Європейської комісії зможуть врегулювати спірні питання у газових відносинах між Україною і Росією, переконаний Ющенко.

Ющенко: Україна нічого не винна російській стороні за газ, спожитий в 2008 році

"Ми ініціювали постановку питання перед Європейською комісією про залучення її як третьої сторони для того, щоб забезпечити в однієї сторони ефективний моніторинг щодо постачання російського газу і його транзиту українською територією", - сказав Президент.

"Ми переконані в тому, що присутність представників Єврокомісії врешті-решт може поставити крапку в тих дискусійних питаннях, які тривають багато років і стосуються транзиту газу, умов транзиту, надійності транзиту та системи", - додав він.

Глава української держави запевнив, що Україна була і залишається конструктивною стороною в переговорах з Росією в частині підписання угоди про постачання російського газу в Україну та контракту на транзит російського газу в країни Європи в 2009 році.

Всі представники Росії, що входять до моніторингової комісії з контролю поставок російського газу через Україну в Європу приступили до своєї роботи, заявив Ющенко.

"Все 25 членів комісії з боку Російської Федерації зараз, на момент проведення прес-конференції, проводять відповідну роботу і знаходяться на своїх робочих місцях", - підкреслив Президент.

Крім того, Ющенко підкреслив, що "зі сторони Європейської комісії всі представники працюють на об'єктах, які підлягають моніторингу".

Президент зазначив, що підлягають моніторингу шість газових станцій на території Росії і п'ять - в Україні.

"І в тому випадку, якщо будуть задіяні потужності та можливості підземних сховищ, ми дамо відповідну згоду на проведення моніторингу і на цих об'єктах", - запевнив Ющенко.

Як повідомлялося, Ющенко зажадав від Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій посилити контроль на об'єктах газотранспортної системи України.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK