Ведомости: Новий раунд

Ведомости: Новий раунд
premier.gov.ru

Розбіжності з Росією щодо модернізації української газотранспортної системи подолано, заявила прем'єр України Юлія Тимошенко після телефонної розмови з російським колегою Володимиром Путіним: "Ми з'ясували, що ми - партнери".

Раніше Путін назвав декларацію України та ЄС (яку було підписано 23 березня) про модернізацію ГТС, в яку не було включено Росію, "непрофесійною" і заявив про можливий перегляд відносин з ЄС у випадку "системного ігнорування" інтересів країни.

"Ще будуть детальні переговори в рамках обговорення цієї теми", - розповів Ведомостям прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков. За його словами, прем'єри домовилися зустрітися орієнтовно в кінці квітня (запланована на 8 квітня зустріч було раніше скасовано), порядок денний - взаємні інвестиції, торгівля, виробнича кооперація, газ. Предмет переговорів - надання кредиту Україні в розмірі $ 5 млрд, ГТС і політика, каже радник Тимошенко Олександр Гудима.

За словами Гудими, у питаннях ГТС поки знято тільки "основну напруженість". "Україна підтвердила, що без участі Росії розширення ГТС здійснюватися не буде", - говорить представник Нафтогазу України Валентин Землянський. У Газпромі відмовилися від коментарів.

Головною темою переговорів стане оплата Україною поставленого їй газу і надання кредиту, вважає директор Українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов. Україна вибрала за I квартал половину з передбачених контрактом 5 млрд куб. м. Пік поставок припадає на II-IV квартали (10,5 млрд, 12 млрд і 12,5 млрд куб. м).

Минулого тижня Газпром направив Нафтогазу України офіційне повідомлення про недобір газу та можливості штрафних санкцій. А голова правління Нафтогазу України Олег Дубина, у свою чергу, запропонував російському концерну поставити частину газу в II кварталі в рахунок оплати послуг з транзиту в майбутньому. В Газпромі цю пропозицію не стали коментувати.

Обговорення модернізації української ГТС, можливо, затягнеться і почнеться лише після проведення в країні президентських виборів, допускає Корнілов. Верховна рада призначила вибори на жовтень, однак президент Віктор Ющенко вже вніс до Конституційного суду країни подання про оскарження постанови Ради.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK