Президент Угорщини пообіцяв Україні підтримку в ЄС і НАТО

Президент Угорщини пообіцяв Україні підтримку в ЄС і НАТО
president.gov.ua
У рамках офіційного візиту Президента України до Угорщини відбулися міждержавні переговори на вищому рівні.

Під час спільної прес-конференції, Віктор Ющенко повідомив, що під час переговорів, зокрема, обговорювалися питання постачань енергоносіїв в Угорщину. За словами Ющенка, Україна як країна-транзитер повністю дотримується своїх зобов'язань з постачання газу європейським споживачам.

Водночас, зазначив він, останні події на європейському газовому ринку засвідчили необхідність напрацювання єдиної європейської політики в цьому питанні. Саме цій темі була присвячена Міжнародна інвестиційна конференція з питань модернізації газотранспортної системи України, що відбулася у квітні цього року в Брюсселі.

У свою чергу угорська сторона підтвердила свою послідовну підтримку курсу європейської та євроатлантичної політики України. "Угорщина і надалі підтримує розширення ЄС, і в цьому контексті завжди буде намагатися залишати відкритими двері Євросоюзу для набуття Україною повноправного членства. Повною мірою це стосується і питання НАТО", - сказав президент Угорщини Ласло Шойом.

У цьому контексті під час переговорів сторони обговорили питання підготовки Угоди про зону вільної торгівлі та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Також на зустрічі було проаналізовано виконання Угоди про малий прикордонний рух між Україною та Угорщиною. "Такий візовий режим може стати прикладом для наслідування іншими європейськими сусідами України", - зазначив Президент України.

Під час переговорів увагу було закцентовано на спільних зусиллях двох сторін по збереженню екології Карпатського регіону. Президент України запросив свого угорського колегу взяти участь у Міжнародній науково-практичній конференції з цього питання, яка відбудеться в Ужгороді у вересні цього року.

Крім того, українська сторона ініціювала перегляд Угоди від 1992 року про охорону навколишнього середовища та розвитку територій і запропонувала провести засідання міжурядової комісії з охорони навколишнього середовища та розвитку територій уже в цьому році.

Також на переговорах мова йшла про розширення гуманітарних зв'язків. Обговорювалися питання мовної та освітньої політики, зокрема, можливість одержання освіти, включаючи вищу, угорською мовою для угорської національної меншини в Україні. "Ми готові й надалі рухатися до оптимізації стану угорської національної меншини", - підтвердив Президент України.

Нагадаємо, 28-29 квітня Президент України Віктор Ющенко перебуває з офіційним візитом в Угорщині.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK