МК: Ефект Тимошенко

В Україні опрацьовано вже 89,39% протоколів дільничних виборчих комісій з підрахунку голосів на виборах народних депутатів. Розрив між Партією регіонів і Всеукраїнським об'єднанням Батьківщина скоротився, - пише Олег Базак у російському виданні Московский Комсомолец.
МК: Ефект Тимошенко
Фото Андрія Недзельніцького/Я-Корреспондент

Батьківщиналідирує за кількістю голосів у 15 регіонах, Партія регіонів - в 11, Свобода - водному регіоні. Найбільше Юлію Тимошенко люблять і цінують у Вінницькій області(44 відсотки), Миколу Азарова - у Донецькій (65 відсотків). Регіон, пронизанийсимпатією до Олега Тягнибока, вгадати просто: Львівська область, денаціоналісти мають в своєму розпорядженні 38 відсотків всіх електоральнихсимпатій.

ЗМІ, підконтрольні владі, щосили сурмлять: мовляв, вперше в новітній історіїУкраїни вибори до парламенту виграла влада! Насправді це не зовсім так. Партіярегіонів набрала 28 жовтня менше, ніж Віктор Янукович у першому туріпрезидентських виборів 2010 року. В українській столиці Партія регіонів взагаліпосіла 4-е місце, при цьому в Києві не виграв жоден з її мажоритарників! Такогопровалу у прихильників Януковича не було навіть після "помаранчевоїреволюції"; до кінця 2005 року київські регіонали впевнено йшли на другомумісці після БЮТ (Блоку Юлії Тимошенко).

Партія регіонів набрала 28 жовтня менше, ніж Віктор Янукович у першому турі президентських виборів 2010 року

До слова, політолог Віталій Бала пояснює перемогу відносно слабких кандидатіввід Батьківщини горезвісним "ефектом Тимошенко": "Навітьперебуваючи в неволі, вона здатна впливати на електоральні симпатії!".Настільки ж безсумнівним для пана Бали бачиться і вибір єдиного кандидата відопозиції на президентських виборах 2015 року: "Ніхто - ні Арсеній Яценюк,ні Віталій Кличко, ані Олег Тягнибок – без "освячення" ЮлієюВолодимирівною перемогу на них не здобуде".

Успіх же правонаціоналістичної Свободи свідчить про затребуваність в Україні"ідеологічної" партії. Її актив - чи не єдиний, у кого переконаннянасправді збігаються зі словами. Решта висуванців від політпартій не один раздемонстрували, наскільки майстерно освоїли технологію"толерантності". Маючи на увазі під цим вільне варіювання політичнимипринципами, залежно від конкретного історичного моменту.

Несподівано високі відсотки зібрала КПУ. Рік тому авторитетні політологи,називаючи серед ймовірних переможців виборів 28 жовтня Партію регіонів, Фронтзмін, Батьківщину і УДАР, робили наступне застереження: "У Верховну Раду підсилу потрапити також або комуністам, або "свободівцям", все будезалежати від договороздатності їх лідерів у ході консультацій з адміністрацієюпрезидента Януковича". Обігнавши УДАР Віталія Кличка (чого ніхто неочікував), Петро Симоненко знову відчув себе ... претендентом на крісло главидержави. Переконати в цьому головного захисника інтересів робітничого класу ітрудового селянства буде надзвичайно нелегко, тому в Раді очікуються показовіконфлікти між КПУ і "ненависними олігархами" з Партії регіонів.

Успіх же правонаціоналістичної Свободи свідчить про затребуваність в Україні
"ідеологічної" партії

Чому результат УДАРу вийшов нижчим від очікуваного?

За два тижні до голосування президент Центру прикладних політичних дослідженьПЕНТА Володимир Фесенко, коментуючи друге місце прихильників Віталія Кличка увсіх соціологічних опитуваннях, обережно порівнював підготовку до виборів зістратегією вибудовування тренувального процесу напередодні оволодіннябратами-супертяжами черговим чемпіонським поясом. "У даній ситуаціїВіталій Володимирович повинен налаштовуватися не на нокаут у 3-му раунді, а наповновагий виснажливий 12-раундовий поєдинок", - сказав політолог МК.

Штаб УДАРу не почув наближення "небезпеки". Навпаки: переконавшись упрогресі агітування за свого кандидата, УДАР ... взявся згортати агіткампанію.Намети в містах, середніх і дрібних населених пунктах, де агітатори роздавалиполіграфічну продукцію, заодно розжовуючи перехожим програму Кличка-старшого,стали прибирати, а їх персоналу - затримувати грошову компенсацію.

Наостанок кілька слів про саму Юлію Тимошенко. VIP-ув'язнена, отримавши відприхильників інформацію про численні факти порушень виборчих правспіввітчизників, на знак протесту позавчора оголосила голодування. 30 жовтняТимошенко мала намір поділитися своїми сумнівами щодо легітимності виборів зголовою місії спостерігачів від ОБСЄ Вальбургою Габсбург Дуглас. Однак державнапенітенціарна служба скасувала даний нею ж дозвіл на рандеву, мовляв,"через відмову Ю.Тимошенко від прийняття їжі, з урахуванням необхідностіпостійного перебування засудженої під наглядом лікарів, ДПтС інформує пронеможливість здійснення раніше запланованого побачення".

***

У рубриці Огляд преси статті із закордонних ЗМІ про Україну публікуються безкупюр і змін. Редакція не несе відповідальності за зміст даних матеріалів.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK