Святвечір і Різдво. Історія та традиції

6 і 7 січня православні відзначають одне з найголовніших церковних свят - Різдво Христове.
Святвечір і Різдво. Історія та традиції
АР

У канонічнихтекстах історія про народження Ісуса Христа описується в Євангеліях від Луки таМатвія. Згідноз цими стародавніми джерелами Марія й Йосип пішли до Віфлеєму через переписнаселення Римської імперії, що проходив за часів імператора Августа. Саме у Віфлеємі народився Ісус.

Заописом євангеліста Матвія, після народження Ісуса першими з людей йому прийшлипоклонитися пастухи, сповіщені про цю подію появою ангела. Нанебі була явлена ​​чудесна зірка, яка привела до дитини Ісуса волхвів(мудреців). Вони піднеслиХристу дарунки - золото, ладан і смирну.

Дізнавшисьпро народження Месії й бажаючи Його знищити, цар Іудеї Ірод наказав убити всіхнемовлят у віці до 2 років. ОднакХристос був чудесно врятований від смерті, тому що ангел повелів Йосипу бігти вЄгипет разом з родиною, де вони й жили до смерті Ірода.

Історія свята РіздваХристового

Ухристиянській церкві з кінця II століття аж до IV століття події Різдвазгадувалися в день Богоявлення, 6 січня. Близько200 року Климент Олександрійський згадує про таку практику. Першіповідомлення про появу окремого свята Різдва й святкуванні його 25 груднявідносяться до середини IV століття.

 Заоднією з версій це було обумовлено прагненням християнської церкви витіснитишироко поширений в Римській імперії культ Непереможного Сонця, чиє народженнявідзначали 25 грудня, проте сучасна історична наука не має відомостей просвяткуваннях Непереможного Сонця саме 25 грудня.

Традиції свята

СвятуРіздва традиційно передує Святвечір - день особливо суворого посту, коли, зацерковним статутом, дозволяється приймати в їжу тільки кутю - розмочені йрозварені зерна пшениці або рису, а також боби, горох і овочі.

Різдвянийпіст завершується після настання темряви, або появи на небі першої зірки, якасимволізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса.

УСвятий вечір, після заходу сонця вся родина збирається за столом, на якому 12пісних страв - за кількістю апостолів. Жоднез блюд не повинно залишитися недоторканим: кожне потрібно хоч трохи спробувати.Добре,якщо на столі горить свіча - живий вогонь. Головна страва вечері вСвятий вечір - кутя. Традиційноїї готують з пшениці, але можна використовувати й інші цільні крупи. Крупинки,зерна - це символ людей, склеєних в людство. А в якостіклею в куті використовують мед або цукровий сироп. Цимвечерею закінчується строгий Різдвяний піст: 7 січня всі обмеження знімаються.

Різдвянісвята - одні з небагатьох в християнському календарі, в яких тіснопереплітаються церковні й народні традиції. ВУкраїні досі не втратила своєї актуальності прекрасна традиція колядування,коли діти ходять по домівках, співають різдвяні пісні-колядки й бажаютьгосподарям миру й процвітання, посипаючи при цьому підлогу,"засіваючи" зернами пшениці або ячменю, що за повір'ями несе вбудинок добробут і щастя. Вподяку господарі обдаровують дітей солодощами й монетками, які, як вірятьбагато хто, приносять удачу на весь рік.

Матеріалпідготовлений Корреспондент.net  з відкритих джерел


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK