Віра Савченко: Голодування – єдиний вид захисту, і він працює

Сестра української льотчиці вважає, що усі варіанти звільнення Савченко - виключно політичні замовлення.
Віра Савченко: Голодування – єдиний вид захисту, і він працює

Редакцію bigmir)net відвідала сестра української льотчиці та політв’язня Надії Савченко Віра. Вона розповіла про стан здоров'я Надії, коли варто очікувати її екстрадиції, а також про своє затримання у Росії.

Повне відео онлайн-конференції з Вірою Савченко:

Витяги з відповідей Савченко ми публікуємо у вигляді інтерв'ю:

Віро, цікавить ваша особиста думка про можливі шляхи звільнення Наді.

Усі ці варіанти звільнення - це виключно політичні замовлення. Це ширма для нас з вами, для простих людей. Все це робиться згідно домовленостей, бо це політична справа. Але дратує те, що людину викрадають, а потім ще вимагають за неї викуп - це тероризм. Так діють тільки терористичні угрупування, назва якому РФ.

Порошенко нічого конкретно не обіцяв, і я йому за це вдячна

Чому Надія вирішила не подавати на апеляцію?

Після вироку справа одразу була подана до Європейського суду, отримала статус пріоритетності. Далі Страсбург вимагає пояснення, чому не подана апеляцію. Дуже просто - тому що арештанту не дали можливості зібрати докази, жоден прокурор Росії не поїхав до України, подивитись на так зване місце злочину. Не подаємо апеляцію, тому що не відбувся суд - судилище було фальшивий, як і все у Росії.

Смотри также: В честь Савченко на Почтовой площади в небо поднялись воздушные фонари

Уявімо ситуацію - Надію повернули в Україну. Змушена вона сидіти вже в українській в'язниці чи її автоматично звільняють?

Людина, яка має імунітет депутата, не може сидіти в тюрмі у жодній країні. Це Росія все порушує, тому що в РФ навіть сонце рухається не так, як у всієї планети.

Про що йшла мова під час зустрічі з Петром Порошенком?

Президент назвав можливі терміни звільнення Наді. Можливі. Я вдячна йому за цю чесність. Тому що все залежить не тільки від його слів - він мусить мати узгодженість дій зі стороною противника. Добре, що він нічого конкретно не обіцяв, я за це йому дякую. Розповів про всі події, все, що вони роблять, які є варіанти.

Що сталося під час вашого нещодавнього затримання на території РФ?

Якщо розповідати все, то вийде цікавий гарний політичний детектив з незаїждженим сюжетом. Сподіваюсь, це був останній раз, коли мене намагались затримати.

Читай также: “В России президент дурак?“: самые яркие цитаты Надежды Савченко

Я фігурую у кримінальному розшуку РФ по питанню міста Грозного, коли я була на судовому засіданні Карпюка та Клиха (Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують у керівництві та участі у банді, вбивстві двох і більше осіб, а також у замаху на вбивство двох і більше осіб – ред.). На мене завели кримінальну справу за прирікання в суді - в суді РФ, звісно, не можна Путіна чи ще когось називати поганими словами.

Закінчилось все добре, наші політики спрацювали вчасно.

Хто є спонсором ваших з мамою поїздок до Наді та за кордон? Адвоката оплачує партія Батьківщина?

Кожна моя поїздка, так само і мамина, до Нью-Йорку, Берліну, Праги, до Франції була оплачена сторонами, які нас запрошували. Нам оплачували переліт та готель.

Один раз поїздку у Берлін мамі оплачувала Батьківщина, до Росії польоти мамі також оплачує Батьківщина, я туди їжджу на автомобілі. Консули зустрічають мене на своїх автівках з тих пір, як проти мене відкрита кримінальна справа.

Читай также: Последнее слово: опубликован текст речи Савченко перед приговором

Стосовно інших політв'язнів - Міністерство закордонних справ опікується цими людьми. До Карпюка та Клиха консули возять родичів своїми машинами.

Адвокатів нам оплачує Батьківщина - після того, як Надя стала членом партії. А до цього оплачували частково МЗС, частково Польща.

Раніше я працювала архітектором, уже два роки не працюю. Зараз я помічник народного депутата Сергія Власенко від Батьківщини - отримую мінімальну ставку.

Як народний депутат Надя не отримує зарплатню, тому що не відвідує Верховну Раду, але депутатські витрати до неї надходять, і вона перераховує їх мені. От за ці кошти (близько 6 тисяч гривен) я і живу. Якщо є якісь великі витрати, наприклад, перельоти, то ці витрати на себе бере Батьківщина. До того, як Надя стала депутатом, допомагали добрі люди та друзі.

Завдяки справі Надії Савченко ми і не забуваємо про патріотів, які сидять по тюрмам і в Росії, і в Україні

Як думаєте, чому з усіх політв’язнів депутатом обрали саме вашу сестру?

Пам'ятаєте, на виборах до ВР у кожній політичній партії запрошували якогось учасника АТО (комбата чи героїчну постать, яка відзначилась) - це політичні маневри, щоб набрати більше голосів. Не виключення і Надя, але вона і без цих маневрів займалась політикою - гендерними питаннями.

Смотри также: Надежда Савченко в СИЗО создала Чиполлино-Майдан

Власне, завдяки таким справам, як у Савченко, ми і не забуваємо про патріотів, які сидять по тюрмам і в Росії, і в Україні. І, повірте, ми про них не забуваємо і так само будемо витягувати їх, як витягуємо Надю.

До речі, коли Порошенко подзвонив Наді 18 квітня, вона запитала, чи він не забуває про решту полонених. На це він відповів, що вона велика молодець, що в такій ситуації ще запитує про хлопців.

Чи відомо щось про визволення українців Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка?

Зараз цими питаннями займається група Мінських перемовин. Досить гучно про це почав висловлюватись один із членів цієї групи - Медведчук. Якщо йому вірити, то у Солошенка та Афансьєва є великі шанси на повернення.

Так званий закон Савченко – це її робота?

Так. Через неї до мене зверталось дуже багато в'язнів, у тюрмах сидять тисячі невинних людей. На жаль, люди бачите тільки те погане, що висвітлює преса. А добро від цього закону, на жаль, не висвітлюється, тому що воно не таке цікаве та видовищне. Думаю, це ще побачать, адже буде проводитися судова реформа. Буде закон Про суд присяжних, який передбачений Конституцією, але його підмінили колегією суддів.

Долю людини не може вирішити суддя або колегія із трьох суддів, це має робити суд присяжних - 12 простих людей, таких, як ми з вами. Але нашим політикам вигідніша колегія суддів - так простіше і швидше вирішувати кримінальні справи. Судова реформа чекає, тому що так званий закон Савченко - це єдине хороше, що є у Кримінальному кодексі.

Читай также: Савченко заполнила все документы для экстрадиции - адвокат

Яка мета голодувань, які оголошує Надія?

Вона оголошує голодування не для того, аби вразити людей витривалістю. Голодний страйк у в'язниці - це єдиний доступний вид зброї, яким ти можеш захищатись. На це у в'язниці реагують.

Назвіть мені в історії людства ще людину, яка витримувала стільки, як Надя. І, повірте, це все дало результат ще у 2015 році, коли її перевели із СІЗО до тюремної лікарні в Москву. Вони вже тоді бігали над нею. Тому це все працює і це все робиться не для видовища.

З 18 квітня Надя не голодує, після дзвінка Петра Порошенка. Стосовно здоров'я - нормально, приїде і підлікується.

Чи вважаєте ви, що війна на Донбасі перетворилася у заморожений конфлікт?

Так, конфлікт заморожується - це вигідно всім, особливо тут, тому що це дасть змогу укріпити владу, що ми зараз і спостерігаємо. Але все-таки все залежить від нас і так просто ми не здамося, щоб недаремно загинули найкращі люди в АТО на початку цього конфлікту.

Дивіться також - Надія Савченко в гостях у bigmir)net:



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK