Актуально До 30 тисяч гривень на місяць: як жінкам можна отримати додатковий дохід у компанії Bolt

До 30 тисяч гривень на місяць: як жінкам можна отримати додатковий дохід у компанії Bolt

Українки вдало руйнують стереотипи про те, що робота в таксі – чоловіча справа. Ми поспілкувалися з водійками компанії Bolt та з’ясували, як можна влаштуватися на роботу в таксі, скільки грошей реально заробити та чи стикалися вони з упередженнями та небезпекою під час перевезення пасажирів.

Робота у таксі – не тільки чоловіча справа

Попри переконання деяких людей, у таксі водіями працюють і жінки. При чому їх частка вже доволі висока. У компанії Bolt нам надали статистичну інформацію, щоб можна було краще уявити портрет водійки.

Тож, найбільше водійок у компанії у віці 18-35 років (54,8%). Ще біля 40% – жінки у віці 36-53 років.

В основному жінки пішли у цю роботу нещодавно – під час війни. Декілька місяців перевозять пасажирів 39,3% водійок, більше ніж півроку – 22,6%. Понад рік тому на роботу влаштувалися 14,3% жінок, а 23,8% працюють декілька років.

У переважній більшості (51,2%) жінки підробляють водійками таксі у вільний час. Тобто в них ще є певна основна зайнятість. Як головний вид діяльності цю професію обрали 41,7% жінок.

Чому жінки обирають роботу водійками в компанії Bolt та скільки вони заробляють

Ми поспілкувалися з трьома водійками, які працюють в таксі. В них різні історії. Наприклад, Анастасія має основну роботу, а райд-хейлінг — це її додатковий дохід та хоббі. Вона зазвичай працює ввечері та на вихідних. За декілька годин роботи в неї виходить заробити до 500 гривень, але все залежить від замовлень.

А Наталія Бруй працює водійкою вже понад 15 років. Вона працює повний робочий день. Наталія каже, що заробляти можна нормальні гроші – від 10 тисяч гривень на тиждень і вище.

- Я мала родинний бізнес. Він занепав. Була машина, от я і вирішила, непоганий варіант заробляти гроші. Тимчасово. Поки щось стабільне не знайду. Але знайшла дещо інше. Плюси роботи в таксі. Ось так і залишилася. Це основна робота, – розповіла жінка.

Також ми поспілкувалися з водійкою Олександрою (ім'я змінено на прохання героїні). Вона працює у таксі понад три роки.

- Ця історія в житті в мене почалася на початку першого "ковіду". Мої проєкти та мій бізнес стали несумісні з наявністю "ковіду" в світі. Отже, коли постав вибір, що я роблю краще – керую авто, готую чи прибираю – виявилося, що керую автівкою я краще, – розповіла Олександра.

Вона думала, що це буде справа на три-чотири місяці, але виявилося, що у цій сфері можна довго працювати і розвиватися. Зараз жінка планує працювати в таксі ще, як мінімум, рік-два. Паралельно вона займається іншими справами на перспективу, які поки доходу не приносять.

Олександра працює ще більше годин, ніж Наталія. У сухому залишку, за її словами, виходить від 22 до 30 тисяч гривень на місяць. Але робота – важка фізично, тому треба розуміти, куди йдеш. За словами нашої героїні, до повномасштабної війни вдавалося заробляти набагато більше, хоча тоді теж здавалося, що "ковід" та "локдаун" негативно впливають на заробіток. 

Виходячи з досвіду Олександри, Наталії та Анастасії можна зробити висновок, що у якості підробітку в таксі реально заробити до 500 гривень на день. А якщо ж це основна робота, то заробити вдасться близько 30 тисяч гривень на місяць.

Яке ставлення до жінок, які працюють водійками таксі?

Ми запитали у реальних водійок, чи стикалися вони з якимись упередженнями через їх гендерну приналежність та чи відчували колись небезпеку. Наталія розповіла, взагалі ніколи не відчуває небезпеку, бо працює суто вдень. Однак у водіїв Bolt є кнопка "СОС": якщо щось трапиться – приїде допомога. Але жінка жодного разу нею не користувалася.

- Вдень їздять звичайні люди по звичайних справах. Дотримуюсь елементарних правил безпеки. П'яних не вожу. І хамів також. Я маю право не везти людину, якщо вона мені здалася небезпечною. За весь час небезпечних ситуацій не було, – розказала Наталія. 

За її словами, випадків дискримінації її за гендером також не було. Лише зрідка відбуваються розмови по типу: "О, жінка в таксі, це така рідкість". Але зараз таке чує вкрай рідко, бо автоледі вже давно не новинка на дорогах.

Олександра розповіла, що за три роки було лише декілька ситуацій, що чоловіки зневажливо спілкувалися, коли бачили, що за кермом жінка та ще "на механіці". Тоді Олександра розмовою та професійною манерою їзди доводила людям, що вони неправі. Відгуки про її роботу також це підтверджують.

Щодо небезпеки – жінка її не відчуває. Каже, що знає про кнопку "СОС", але нею не користувалася жодного разу. Однак були два випадки, коли їй доводилося зупинятися та висаджувати пасажирів за те, що вони говорили неадекватні речі. В компанію вона про це повідомила, ніяких претензій до водійки не було. 

Водійка Анастасія розповіла, що був один випадок, коли нетверезий пасажир розпускав руки. Жінка пригрозила, що зараз висадить чоловіка на трасі і завершить замовлення. На тому все і завершилося. Анастасія поділилася досвідом, що коли бачить підозрілого клієнта або працює у пізній час, то скидає трансляцію геопозиції своєму хлопцю, а ще він продзвонює їй час від часу. 

Тож, можна зробити висновок, що з небезпечними випадками водійки стикаються вкрай рідко. За їх словами, статися щось погане може будь-де: в громадському транспорті, на вулиці, в під’їзді. У своєму авто під час роботи вони навіть більш захищені, бо в них є кнопка “СОС” і інструкція як діяти, аби себе захистити. Щодо гендерних стереотипів у цій професії, вони все ще існують – це правда, проте зараз це більше рідкість ніж правило, з кожним роком їх стає все менше і менше. Пасажири все ще можуть дивуватися, якщо на виклик прибула жінка-водійка, але вже точно не будуть упереджено ставитися до цього факту. 

Як стати водійкою у компанії Bolt

Жінки-водійки розповіли нам, що потрапити на роботу у таксі нескладно. Треба мати водійське посвідчення та вміти керувати автомобілем. 

Щоб почати працювати з Bolt – треба заповнити заявку та надіслати фото документів. Можна працювати на своєму авто, але є і інші доступні варіанти – локальна команда допоможе знайти автопарк, який надає автомобілі в аренду чи приймає на роботу. В деяких містах є пропозиції від партнерів – можна взяти авто у лізинг чи довгострокову оренду.

Бажано також мати смартфон. Якщо його немає – компанія запропонує недорогий варіант, щоб можна було почати працювати.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK