НГ: Із Огризка запитали за Черномирдіна

НГ: Із Огризка запитали за Черномирдіна
lenta.ru

Верховна Рада вчора розпочала сесію із постанови про відставку міністра закордонних справ Володимира Огризка. Ідея належала опозиційним фракціям Партії регіонів і Компартії, але документ підтримали і депутати від Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ). Хоча було нанесено удар по позиціях Президента, креатурою якого був звільнений міністр, експерти стверджували, що Віктор Ющенко не розв'яже чергову війну проти прем'єра.

Формальним приводом для виклику Огризка на килим у Верховну Раду стало рішення Міжнародного суду ООН про розмежування території між Україною та Румунією в районі острова Зміїний. Депутати в'яло звинуватили міністерство в непрофесіоналізмі і неспроможності відстояти національні інтереси в цьому питанні.

Депутати в'яло звинуватили міністерство в непрофесіоналізмі і неспроможності відстояти національні інтереси

Огризко в тому ж тоні відповів, що суд ООН прийняв компромісне рішення.

Потім дискусія дуже швидко змістилася до сфери українсько-російських відносин. За контекстом запитань можна було зрозуміти, що депутатів з табору опозиції найбільше в діяльності міністра обурив нещодавній випад Огризка проти російського посла в Україні Віктора Черномирдіна. Як відомо, українське МЗС пригрозило дипломату видворенням з країни за некоректні оцінки української влади.

Цибенко: Огризко перестарався, оскільки його американські покровителі вже не налаштовані на загострення відносин з Росією, а, навпаки, мають намір домовитися з Москвою про взаємодію в стратегічних питаннях

Депутат від Компартії Петро Цибенко іронічно зауважив, що Огризко перестарався, оскільки його американські покровителі вже не налаштовані на загострення відносин з Росією, а, навпаки, мають намір домовитися з Москвою про взаємодію в стратегічних питаннях. Представник Партії регіонів Ганна Герман запитала у міністра, чи не була пов'язана атака на Черномирдіна з спробою уряду Тимошенко отримати в Росії кредит на більш вигідних умовах, ніж у МВФ. У цілому заяви опозиції звелися до того, що Огризко захищає передвиборчі позиції Президента Ющенка - на противагу діям уряду Тимошенко і на шкоду національним інтересам.

Член пропрезидентської фракції Руслан Князевич спробував виправдати главу зовнішньополітичного відомства: "Коли в Партії регіонів і в Компартії виникають внутрішні проблеми і протиріччя, вони шукають зовнішнього ворога". Саме від цього страждають і національні інтереси, й імідж України у світі, зробив висновок депутат. Міністр погодився, що події в парламенті мали на меті дискредитацію України і було організовано "за явним зовнішнім замовленням".

Князевич: Коли в Партії регіонів і в Компартії виникають внутрішні проблеми і протиріччя, вони шукають зовнішнього ворога. Саме від цього страждають і національні інтереси, й імідж України у світі

Хоч ще зранку українські експерти не ставилися серйозно до питання про звіт Огризка, постанова про відставку міністра набрала 250 голосів. Це стало можливим тільки тому, що БЮТ скористався ситуацією, коли у Віктора Ющенка зв'язані руки даними МВФ обіцянками про стабілізацію політичної ситуації в Україні, сказав НГ представник пропрезидентської фракції: "Президенту завдали удар у спину". Один із членів фракції БЮТ охарактеризував те, що відбувається, як "гонки на тролейбусах - нічого більш безглуздо вигадати не можна".

І в парламенті, і серед українських експертів одразу після несподіваного голосування панувало здивування. Деякі депутати припускали, що Президент не затвердить рішення Верховної Ради, оскільки він не вносив подання про звільнення міністра. Але голова Конституційного суду України Андрій Стрижак вдень сказав журналістам, що на відміну від процедури призначення питання про відставку міністрів оборони та закордонних справ депутати мають право розглядати за власною ініціативою, без подання Глави держави.

Це стало можливим тільки тому, що БЮТ скористався ситуацією, коли у Віктора Ющенка зв'язані руки даними МВФ обіцянками про стабілізацію політичної ситуації в Україні

Директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський підтвердив НГ, що рішення про відставку голови МЗС прийнято остаточно. Він вважає, що до президентських виборів нового міністра призначено не буде. Юлія Тимошенко спробує провести на цю посаду віце-прем'єра Григорія Немирю. Він особисто для прем'єра виконував роль міністра закордонних справ - в умовах, коли Тимошенко відверто ігнорувала Огризка. "Але Президент не подасть кандидатуру Немирі. А будь-яка кандидатура, яку висунуто Ющенком, не має шансів на затвердження у Верховній Раді. Тому українське МЗС залишиться на рік без керівника, під керуванням когось із заступників Огризка - у статусі в. о. міністра" , - припускає експерт.
Українські політологи сходяться в думці, що несподівана відставка не в останню чергу пов'язана зі скандалом, який Огризко влаштував Черномирдіну. Оскільки і Ющенко, і Тимошенко не були зацікавлені в такій самодіяльності міністра, його показове звільнення не призведе до загострення відносин між соратниками Президента і прем'єра, зазначали вони. І Погребинський, й керівник Інституту ім. Горшеніна Костянтин Бондаренко сказали, що фактором, який цементує українську владу, є тиск з боку міжнародних фінансових організацій і побоювання щодо можливого соціального вибуху в Україні.

Несподівана відставка не в останню чергу пов'язана зі скандалом, який Огризко влаштував Черномирдіну. Оскільки і Ющенко, і Тимошенко не були зацікавлені в такій самодіяльності міністра, його показове звільнення не призведе до загострення відносин між соратниками Президента і прем'єра – політологи

Учора українська газета Сегодня оприлюднила витяги з конфіденційного листа, якого українські лідери напередодні направили до МВФ. Згідно із документом, офіційний Київ попросив фонд продовжити кредитування України, натомість зобов'язуючись щорічно на шість місяців подовжувати час настання пенсійного віку; ліквідувати абсолютно всі пільги на отримання комунальних послуг; різко підвищити до ринкового рівня ціну на газ для населення; повністю лібералізувати курс гривні. Ці заходи приведуть до обвалу курсу гривні та знецінення доходів громадян на тлі стрімкого подорожчання товарів та послуг першої необхідності, зазначають члени Партії регіонів.

Директор політико-правових програм Центру ім. Разумкова Юрій Якименко днями зазначив, що навесні в Україні наростатиме соціальний протест. На його думку, питання полягає в тому, чи стануть акції організованими, централізованими, загальнонаціональними. Поки лідери опозиції погрожують очолити народне повстання, депутати з правлячої коаліції готуються до чищення рядів. На четвер у Верховній Раді заплановано затвердження нових кадрових перестановок в уряді. Віце-спікер Микола Томенко, котрий повідомив про це, не сказав, хто з міністрів піде у відставку і які кандидатури розглядаються натомість. Але депутати зазначають, що мова може йти про спробу ще більше послабити позиції Віктора Ющенка.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK