Іспанія обіцяє прискорити процес інтеграції Туреччини до ЄС

Іспанія обіцяє прискорити процес інтеграції Туреччини до ЄС
BBC

"Ми цілком підтримуємо ідею вступу Туреччини до ЄС і маємо намір цього тижня запропонувати Єврокомісії відкрити найближчим часом чотири глави переговорного процесу: з питань економіки, оборони, продовольчої безпеки та охорони здоров'я", - заявив Сапатеро на прес-конференції.

На думку іспанського прем'єра, вступ Туреччини до Євросоюзу може зіграти важливу роль для "стабільності міжнародного порядку та розширення потенціалу Євросоюзу".

Прем'єр-міністр Туреччини, зі свого боку, подякував Сапатеро за підтримку. Він підкреслив, що позитивне вирішення питання щодо членства його країни в ЄС свідчитиме про те, що Євросоюз "базується на спільних цінностях, а не на культурній  і релігійній ідентичності".

Ердоган звернув увагу на те, що "ряд європейських лідерів ... намагається змінювати правила гри під час самої гри ... вигадуючи все нові критерії та умови" кожного разу, коли Туреччина просувається вперед у виконанні раніше поставлених умов.

При цьому він підкреслив, що Анкара намагається стати частиною Європи вже багато десятиліть. "Моя країна вже 50 років чекає біля дверей Європи", - сказав він.

Як відомо, вперше перспектива вступу до європейського товариства (тоді ЄЕС) була поставлена перед Туреччиною в 1963 році.

У серпні-вересні 2009 року в Німеччині, Іспанії, Франції, Польщі і Великобританії проводилось опитування на тему сприйняття європейцями Туреччини як майбутнього члена ЄС. Виявилося, що 52% опитаних виступають проти вступу Туреччини до ЄС, а 41% європейців вважають такий крок виправданим і необхідним.

У 2009 році проти вступу Туреччини в ЄС висловився президент Франції Ніколя Саркозі. У той же час розширення Євросоюзу за рахунок Туреччини підтримав президент США Барак Обама.

Відзначимо, що Іспанія головує в Євросоюзі в першій половині 2010 року
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK