Французький суд відмовився екстрадувати обвинувачену в геноциді вдову екс-президента Руанди

Французький суд відмовився екстрадувати обвинувачену в геноциді вдову екс-президента Руанди
АР

"Я сприйнялацю новину з полегшенням, я завжди вірила у французьку юстицію", - заявилаХабіярімана після прийняття судом рішення на її користь.

Агата Хабіяріманабула арештована в березні 2010 року у Франції на підставі міжнародного ордера,виданого владою Руанди, яка звинувачує її в "геноциді" і"злочинах проти людяності".

Хабіярімана мешкалау Франції з 1998 року. За чотири роки до цього вона була вивезена французькимивійськовими з охопленої громадянською війною країни. Про неї часто говорили якпро члена передбачуваної групи "акадзу" - основних організаторівгеноциду народності тутсі, відзначає AFP.

Французька владапосилається на нездатність руандійської юстиції "забезпечити проведеннясправедливого процесу", і допускала екстрадицію звинувачених тільки вмісто Аруша в Танзанії, де засідає Міжнародний трибунал по Руанді.

6 квітня 1994літак чоловіка Агати, президента Хабіярімани, як вважають французькі слідчі,був збитий бійцями Патріотичного фронту Руанди. У відповідь на це тимчасовийуряд Руанди спровокував кампанію геноциду, за 100 днів якого представники народностіхуту, що перебуваєв цій країні у більшості, вбили близько 800 тисячпредставників іншої народності - тутсі, а також тих представників хуту, якідотримувалися поміркованих політичних поглядів.

Нагадаємо, вчервні Міжнародний трибунал по Руанді засудив до довічного ув'язненняруандійського екс-міністра у справах жінок Полін Ньїрамасухуко. Вона булавизнана винною в геноциді та низці інших тяжких злочинів. Це перша жінка, засудженаміжнародним правосуддям за геноцид.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK