Ъ: Відвідна молитва

Ъ: Відвідна молитва
rusk.ru

У суботу на нараді українського єпископату митрополит Київський Володимир заявив про небажання займати патріарший престол, фактично відмовившись від участі в передвиборчих перегонах за пост глави РПЦ. Його заява не має юридичної сили: митрополит, за інформацією Ъ, увійде в Лонг-лист кандидатів і взяти самовідвід зможе не раніше Архієрейського собору. Однак, на думку церковних аналітиків, виступ митрополита має політичне значення. Позиція українських виборців не буде єдиною, а їхні голоси можуть стати предметом переговорів стосовно одного з найбільш гострих канонічних питань: на Помісному Соборі очікується обговорення умов автономії Української православної церкви від Московського патріархату.

Виступ митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) прозвучав на нараді єпископату Української православної церкви і делегатів УПЦ на Помісному Соборі, якому в кінці січня належить визначити нового главу Російської православної церкви. "Сьогодні багато розмов йде про те, хто незабаром займе овдовілий патріарший престол. Серед можливих кандидатів говорять і про мене, бачачи в моєму обличчі наступника Святійшого Патріарха Алексія II, - заявив митрополит Володимир. - Однак, щиро дякую за таку велику честь, я хочу постати перед Богом 121-м митрополитом Київським ".

Позиція українських виборців не буде єдиною, а їхні голоси можуть стати предметом переговорів стосовно одного із найбільш гострих канонічних питань: на Помісному Соборі очікується обговорення умов автономії Української православної церкви від Московського патріархату

Нагадаємо, що з оголошенням про підтримку кандидатури митрополита Володимира на Помісному Соборі український єпископат виступив близько місяця тому. Однак, в Московській патріархії українському духовенству натякнули, що з подібним рішенням вони поквапилися: за статутом РПЦ висування кандидатів на патріарший престол можливе лише на Архієрейському соборі (він пройде напередодні Помісного - з 25 по 26 січня). Як повідомив Ъ заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків отець Всеволод Чаплін, ім'я митрополита Володимира увійде в Лонг-лист кандидатів, яких винесено на Архієрейський собор. "В цьому списку будуть всі відповідні критеріям ієрархи РПЦ, понад 140 осіб, у тому числі кілька десятків архієреїв Української православної церкви". Іншими словами, і висування патріарха, і його самовідвід, на думку церковних аналітиків, не має юридичної сили. А носить скоріше характер політичної заяви.

Ставати чинним патріархом, на думку православної громадськості, митрополит не збирався як мінімум із міркувань віку і стану здоров'я. Крім того, переїхавши до Москви, митрополиту довелося б кинути в складній ситуації Українську православну церкву. Нагадаємо, Президент України Віктор Ющенко наполегливий у прагненні скоротити вплив Московського патріархату та лобіює створення автономної української церкви, що підкоряється Константинополю. "Наскільки я знаю, митрополит ніколи не давав згоди на участь у виборах і не висловлював такого наміру", - заявив Ъ отець Всеволод Чаплін. При цьому, за інформацією Ъ, митрополита Володимира сприймали як одного із компромісних кандидатів на патріарший престол. Більшість делегатів Помісного собору могли б проголосувати за авторитетного церковного старійшину, вибравши тимчасового голову РПЦ і "відстрочивши" таким чином ідеологічну схватку основних кандидатів у патріархи - митрополитів Кирила і Климента.

Митрополит Володимир: Я хочу постати перед Богом 121-м митрополитом Київським

Судячи із заяви митрополита Володимира, він не захотів брати участь у подібних передвиборчих іграх. "Я думаю, що це щире рішення митрополита Володимира, - заявило Ъ джерело в РПЦ .- Він не хоче, щоб його ім'я розглядали в передвиборчих схемах".

Голосування української делегації (близько третини виборців Помісного собору) тепер може розвиватися кількома сценаріями. Так, митрополит Володимир може зняти свою кандидатуру під час Архієрейського або Помісного собору. Джерела в РПЦ не виключають, що митрополит Володимир у такому випадку може кулуарно поділитися своїми вподобаннями з українською делегацією, і вона врахує при голосуванні волю свого настоятеля. Однак, швидше за все, українські голоси розподіляться між іншими впливовими кандидатами від УПЦ (серед них називають митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія) та московськими фаворитами. Тобто консолідації українських виборців стосовно кандидата в патріархи не буде.

Диякон Андрій Кураєв прогнозує, що самовідвід митрополита Володимира призведе до інших політичних підсумків: "Українська делегація очевидно намагається зосередитися на вирішенні не кадрового, а канонічного питання. Для неї найважливіше буде поставити питання про чергове дистанціювання української церкви від Московської патріархії".

Відомо, що питання про автономію УПЦ піднімалося і на зборах українських єпископів. І, зазначивши велику самостійність Української православної церкви, українське духовенство дало зрозуміти, що однодумності щодо питання про її подальший статус поки немає. І не приймаючи радикальних рішень стосовно цього питання, не варто відмовлятися від "відкритого загальноцерковного обговорення" проблеми автокефалії.

Диякон Андрій Кураєв: Українська делегація очевидно намагається зосередитися на вирішенні не кадрового, а канонічного питання

Отець Андрій Кураєв вважає, що "мова не йде про повну ампутацію УПЦ". Проте українська делегація, на думку богослова, може вимагати серйозних поступок з боку Московського патріархату: "Мова може йти про символи, наприклад, про право на самостійне мироварення (приготування масла, яке використовується під час таїнства Миропомазання, що наступає за хрещенням). А може й про змістовні речі, наприклад про підвладно українських єпископів суду РПЦ". Джерела Ъ в РПЦ не виключають, що позиція української делегації щодо питання автономії може стати і предметом переговорів із кандидатами на пост глави Російської православної церкви." Якщо для будь-кого із кандидатів патріарше місце виявиться важливішим, він може піти на канонічні поступки українського єпископату", - вважає співрозмовник Ъ.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK