Експерти пророкують подальше зниження цін на житло в Києві

Експерти пророкують подальше зниження цін на житло в Києві
Rеuters

За даними компанії, з огляду економічної і фінансової нестабільності в країні, часткове відновлення програм іпотечного кредитування прогнозується багатьма банкірами не раніше літа-осені 2009 року.

Як очікується, процентні ставки будуть досить високі, а вимоги до позичальника такими ж жорсткими. "Тому сподіватися на стрибок купівельного попиту, за рахунок цього фактора не варто. А поки альтернативних джерел фінансування для придбання житла немає", - заявили в Канзасі.

Разом з тим, зниження цін на квартири вже значне, однак при цьому вони не стали доступнішими. Переглянувши пропозиції на ринку видно, що розкид цін на такі квартири може бути дуже великим, повідомили Корреспондент.net аналітики компанії.

У даний час ринку як такого практично немає, швидше ми спостерігаємо змушені продажі під тиском фінансових зобов'язань, наприклад кредитами перед банком. Саме ті позичальники, які не справляються з іпотечними кредитами і наповнюють ринок дуже дешевими квартирами.

Додатковим фактором, що утримує від покупки житла в даний час, за даними компанії, є хиткий стан долара. Хоча з 29 грудня минулого року НБУ вдається утримувати офіційний курс валюти на рівні 7,70 гривень за долар.

Однак тепер, після хаотичних стрибків курсу в жовтні-листопаді 2008 року, для багатьох долар вже не є еталоном фінансової стабільності. Ніхто не знає, скільки буде коштувати долар завтра або через тиждень, відповідно не відомо, скільки в доларовому еквіваленті буде коштувати та чи інша квартира. Тому гравці ринку воліють чекати.

"За останні два місяці кількість пропозицій на ринку помітно додалось. Незаперечно, що криза набирає силу, але в протистоянні покупці-продавці поки перемагають перші. Час грає їм на руку - ціни стрімко падають вниз", - заявили в Канзасі. Водночас, більшість продавців, які можуть дозволити собі почекати з продажем, переходять на ринок оренди, де ще спостерігається певний рух.

З урахуванням загальної ситуації на ринку нерухомості, аналітики компанії роблять висновок - криза тільки розвивається, і ціни поки що не досягли дна. Передумов для зміни тенденції зниження цін поки немає, адже попит зараз майже на нулі. Аналітики компанії Канзас прогнозують, що за лютий середня вартість вторинки знизиться ще на 6-10%.

Особливу роль відіграють так звані строкові продажі. Саме такі квартири будуть дешевшати більш стрімко, змушуючи продавців істотно скидати ціну. "Цілком можливо, що такі привабливі в ціні об'єкти і будуть затребувані. Однак, це будуть швидше за все одиничні продажі, які навряд чи суттєво пожвавлять ринок", підсумували в компанії.

Нагадаємо, Канзас повідомляв, що за період з 1 по 31 січня 2009 року, індекс вартості вторинного житла в Києві знизився до 2 176 $/кв.м.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK