Ъ: П'ять банків позбавили гарантій вкладів

Ъ: П'ять банків позбавили гарантій вкладів
Reuters

Учора Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повідомив, що з 2 березня з постійних у тимчасові учасники фонду переведені банки з тимчасовою адміністрацією - Надра, Національний кредит, Одеса-банк, Причорномор'я, а також Фінансовий Союз Банк.

Таким чином, фонд перестав гарантувати компенсації за вкладами фізичних осіб, залучених банками від дня одержання повідомлення про переведення їх у тимчасові учасники.

Керівництво ФГВФО відмовився спілкуватися з журналістами Комерсанта, а прес-служба фонду не відповіла на запит.

Також видання нагадує, що Положення про застосування заходів впливу до банків-учасників (тимчасових учасників) ФГВФО містить три причини для переведення банку в тимчасові учасники:

• невиконання нормативів мінімального рівня регулятивного капіталу, адекватності регулятивного та основного капіталів;
• припинення залучення банком вкладів, відкриття та ведення поточних рахунків фізичних осіб;
• порушення вимог закону Про ФГВФО.

ФГВФО створений указом президента # 996 від 10 вересня 1998 року, нагадує газета. На 1 березня 2009 року фонд здійснював виплати вкладникам Інтерконтинентбанку, Європейського банку розвитку та заощаджень та Київського універсального банку.

Це перше зниження статусу банків з моменту зміни розміру гарантованої суми компенсації вкладів, включаючи відсотки, з 50 тис. грн до 150 тис. грн, що сталася 31 жовтня минулого року.

Видання зазначає, новий статус не збентежив банкірів, на сайтах кредитних установ до сих пір розміщена інформація про депозитні програми для фізичних осіб. Рішення фонду вони пояснюють проблемами з платоспроможністю.

Банкіри також пояснюють рішення ФГВФО тим, що у фонду не вистачить коштів для компенсації вкладів усіх проблемних банків.

На 1 березня активи ФГВФО становили 3,2 млрд грн, тоді як депозити населення тільки в банку Надра - 9,5 млрд гривень.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK