Економіка України може швидко відновитися в 2010 році - S & P

Економіка України може швидко відновитися в 2010 році - S & P
Reuters

За його словами, зростання ВВП України в 2010 році складе 4,5%, тоді як цього року очікується скорочення економіки на 12%.

"Ми бачимо потенціал досить швидкого відновлення економіки наступного року", - заявив Френк Гілл у телефонному інтерв'ю агентству Bloomberg.

Експерт зазначив, що наразі прогноз залишається дуже невизначеним, оскільки він залежить від зовнішнього попиту на метали, а також цін на них".

"Україна стикається з потрясіннями, які завдали б шкоди будь-якій економіці, - зазначив Гілл. - Ціни на хімічну продукцію і сталь різко впали за останній час, при цьому ціни на імпортні товари зростають у зв'язку з підвищенням тарифних ставок на газ і знеціненням національної валюти. Водночас несприятливим для України фактором є тривала політична невизначеність".

S & P знизило 25 лютого суверенний рейтинг України до рівня CCC +, та наголосила на зростанні ризиків невиконання умов угоди між Україною та МВФ про надання стабілізаційного кредиту внаслідок відсутності широкої політичної платформи для необхідних коригувань бюджету та реформування банківської системи до президентських виборів у січні 2010 року. Цей рейтинг на сім сходинок нижче інвестиційного рівня і є найнижчим серед європейських країн. Прогноз рейтингів залишився негативним.

"Незрозуміло, наскільки серйозним є прагнення української сторони виконувати програму МВФ, - заявляє експерт. - Борг уряду є досить низьким, хоча й швидко зростає, однак готовність погашати борг залишається під питанням".

За прогнозом S & P, курс гривні продовжить падати. За останні шість місяців українська валюта знецінилися вже більш ніж на 40% щодо долара США.

"Знецінення гривні сприятиме подальшому погіршенню якості активів банків, і це, зрештою призведе до збільшення рівня держборгу, оскільки уряд України буде змушений вживати заходів для рекапіталізації українських банків", - визнає Гілл.

Подальше ослаблення курсу гривні підвищує ризик дефолтів банків і корпорацій, вважає аналітик. Водночас "в довгостроковій перспективі це допоможе економіці стати більш конкурентоспроможною", зазначив він.

За прогнозом S & P, дефіцит платіжного балансу України скоротиться до 2% ВВП до кінця 2009 року в порівнянні з 6,7% в 2008 році.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK