Корреспондент: Західні експерти пророкують Україні дефолт

Корреспондент: Західні експерти пророкують Україні дефолт
АР

"Україна" означає "на краю" - і українська економіка зараз знаходиться саме там", - пише у своєму першому березневому номері авторитетна The Financial Times. З англійцями погоджуються банківські аналітики з The Wall Street Journal: "Ринок оцінює ризик дефолту в Україні як надзвичайно високий".

Як зазначає журнал, оскільки обидві газети входять до обов'язкового інформаційного раціону найбільших кредиторів вітчизняної економіки, реакція інвесторів не забарилася. Уже вранці наступного дня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило рейтинг країни відразу на кілька рівнів - до преддефолтного.

Ще одним штрихом у цій картині стала відтермінування виділення Україні другого траншу кредиту МВФ в $ 16,4 млрд. Оскільки за реакцією МВФ стежать практично всі фінорганізації Європи, відстрочка траншу вплинула на рішення інших кредиторів, аналізує ситуацію Корреспондент.

За інформацією видання, це так вразило західних експертів, що вони тепер чітко бачать в тому, що відбувається симптоми наближення дефолту України, тобто її нездатність або ж добровільну відмову вчасно розплатитися за державний борг.

І справа не стільки в економіці, скільки в політичній нестабільності, яка набирає обертів перед президентськими виборами в 2010 році. Внаслідок цього довіра іноземних інвесторів до залежної від політики місцевої економіки може бути підірвана остаточно. Українська політика - головний подразник для фінансистів, які вже однозначно вважають, що країна потрапила в найважчу фінансову ситуацію серед усіх країн Східної та Центральної Європи, пише видання.

Журнал також зазначає, що вітчизняні експерти називають чутки про раптовий дефолт перебільшеними. Розмір золотовалютних запасів Нацбанку в $ 26,5 млрд, на їхню думку, достатній не тільки для того, щоб пережити кризу, але й щоб сплатити $ 2,3 млрд поточного держборгу в 2009 році.

Чи буде дефолт в Україні, за прогнозами експертів, оцінку фінансової ситуації і тенденції її розвитку, читайте в № 9 журналу Корреспондент від 13 березня.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK