Ъ: Нафтогаз очікує зниження споживання газу в країні на 21%

Ъ: Нафтогаз очікує зниження споживання газу в країні на 21%
AP

НАК Нафтогаз України підготувала і за поданням Мінпаливенерго передала на розгляд Кабінету міністрів баланс споживання природного газу в Україні на 2009 рік.

За розрахунками НАК, споживання газу в країні складе 55,9 млрд кубометрів, зазначає видання.

Сформувати баланс планується за рахунок власного видобутку (20,6 млрд кубометрів), імпортного газу (33 млрд кубометрів) і відбору палива з підземних сховищ (2,3 млрд кубометрів). Населенню буде поставлено 17,8 млрд кубометрів газу, теплокомуненерго (ТКЕ) - 10,5 млрд кубометрів, бюджетним організаціям - 1,05 млрд кубометрів, промисловим підприємствам - 19,3 млрд кубометрів, на технологічне забезпечення прокачування газу - 7,25 млрд кубометрів.

Для порівняння: у минулому році Україна спожила 71 млрд кубометрів газу, у тому числі промисловість - близько 28 млрд кубометрів, теплокомуненерго - 16,5 млрд кубометрів, нагадує Ъ.

Прес-секретар Нафтогазу Валентин Землянський говорить, що зниження споживання природного газу на 21% відбудеться з об'єктивних причин, пов'язаних з економічною кризою. "Промисловість і теплокомуненерго дуже сильно знизили споживання. Цифри у балансі відображають об'єктивну ситуацію на ринку. Безумовно, були і відключення ТКЕ за несплату, але вони не були настільки масовими, щоб говорити про те, що це є причиною зниження обсягів закупівель", - наводить газета слова Землянського.

Учасники ринку та експерти вважають, що цифри, запропоновані Нафтогазом, говорять про намір проводити більш жорстку політику по відношенню до боржників.

Заступник гендиректора Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергій Матвієнков заявив виданню, що у цьому році НАК неодноразово припиняла поставки газу промисловим підприємствам при відсутності 100-відсоткової передоплати. Приміром, були відключені такі великі підприємства, як Дніпрошина, Бальцем і Лукор.

"Швидше за все, є плани щодо масового відключення ТКЕ-боржників у наступному опалювальному сезоні. Тільки у цьому випадку споживання ними природного газу може бути знижене на 6 млрд кубометрів", - зазначає член комітету Верховної ради з ПЕК Андрій Селіваров.

Заступник гендиректора науково-технічного центру Псіхея Геннадій Рябцев упевнений, що зниження споживання газу Нафтогазу необхідно для того, щоб уникнути додаткових витрат, пов'язаних з його накопиченням у підземних газових сховищах. "10,5 млрд кубометрів можна поставляти у поточному режимі без попереднього накопичення у газосховищах", - сказав він Ъ. Таким чином, виходячи з вартості імпортного газу на кордоні у 228 доларів за тисячу кубометрів, у випадку зниження споживання палива в цьому році на 21% НАК зможе заощадити 3,4 млрд доларів.

КоммерсантЪ нагадує, що у затверджений Кабміном бюджет Нафтогазу на цей рік не включені витрати на купівлю газу для опалювального сезону в обсязі 15 млрд кубометрів (див. Ъ від 12 березня).


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK