ЗМІ: Тимошенко і Ахметов поділили Дніпроенерго

ЗМІ: Тимошенко і Ахметов поділили Дніпроенерго
newsru.ua

Учора вперше за останні півтора року акціонери компанії Дніпроенерго провели повноцінні збори.

У ньому взяли участь як представники держави в особі НАК Енергетична компанія України, так і найбільші приватні акціонери, що представляють інтереси Ріната Ахметова, зазначає видання.

До цього зібрання зривалося через конфлікт навколо частки в акціонерному капіталі Дніпроенерго. Держава наполягала, що ій належить 76,04% компанії. Але, учора Енергетична компанія України несподівано погодилася брати участь у зборах з пакетом в 50% +1 акція. У держкомпанії пояснюють: у складних фінансових умов потрібно забезпечити стабільну роботу підприємства.

Як зазначає газета, експерти вважають, що в даному випадку не обійшлося без домовленостей між Ахметовим і прем'єр-міністром. Хоча під час минулої передвиборної кампанії в парламент Тимошенко гарантувала, що "поверне Дніпроенерго народу".

На вчорашніх зборах акціонери Дніпроенерго зробили зміни в керівних органах товариства. Держава в особі НАК Енергетична компанія України (ЕКУ) отримала більшість у наглядовій раді, в тому числі крісло його керівника. Як зазначив співрозмовник газети в компанії, швидше за все, наглядову раду очолить особисто глава ЕКУ Володимир Зіневич. Принаймні, рік тому компанія вже намагалася призначити його на цю посаду.

Як пише газета, реальне керівництво підприємством все ж таки залишилося за компанією Ріната Ахметова ДТЕК (підконтрольні їй структури, згідно з даними Держкомісії з цінних паперів, володіють 44,28% акцій). Головою правління Дніпроенерго акціонери переобрали Юрія Бочкарьова, що представляє інтереси цієї компанії. Раніше ЕКУ хотіла призначити топ-менеджером свою людину. Щоправда, на зборах внесені зміни до статуту енергокомпанії дозволяють наглядовій раді вносити зміни в керівництві, якщо контрольно-ревізійне управління Мінфіну виявить порушення або зловживання з його боку.

ЕКУ також втратила можливість впливу на реєстратора акціонерного товариства. Раніше для цього був Укрнафтогаз, підконтрольний групі Приват (вона також володіє деякою кількістю акцій енергокомпанії). До останнього часу реєстратор (очевидно, у спільних інтересах з урядом) не вносив до реєстру акціонерів зміни, що підтверджують зменшення частки ЕКУ з 76,04% до 50% +1 акції. Це дозволяло ЕКУ робити спроби самостійно проводити збори без урахування інтересів ДТЕК.

Учора ж акціонери обрали нового реєстратора - Промінвестбанк. Це рішення ДПЕК лобіювала ще з минулого року. Нагадаємо, нещодавно акціонерами фінустанови стали соратники Ахметова з Партії регіонів брати Андрій та Сергій Клюєви.

Крім того, акціонери Дніпроенерго розподілили дивіденди за 2007 рік - всього близько 61 мільйона гривень. За це питання проголосували представники ЕКУ, ДТЕК його не підтримала. Водночас, 5% чистого прибутку (6,1 мільйона гривень) було вирішено направити до резервного фонду компанії, а 45% (54,9 мільйона гривень) - до фонду розвитку виробництва, зазначає газета Дело.

У ЕКУ зазначають, що проведення зборів акціонерів і спільне голосування по головних питаннях стало можливим в результаті "непростих, довгих, але конструктивних переговорів між акціонерами Дніпроенерго. Сторони прийшли до згоди," щоб у складних кризових умовах забезпечити максимально ефективне та стабільне функціонування підприємства ".

Водночас, джерело газети у Верховній Раді зазначило, що намітилося зближення прем'єра Юлії Тимошенко і того крила Партії регіонів, яка контролюється Рінатом Ахметовим. Політолог, позаштатний радник голови Секретаріату Президента Вадим Карасьов додав, що "Кабмін і БЮТ зараз не хочуть воювати з Партією регіонів, і, перш за все, з групою Ахметова".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK