Експерти: Після зміни влади в Лівії український експорт в цю країну витіснять конкуренти

Експерти: Після зміни влади в Лівії український експорт в цю країну витіснять конкуренти
АР

Про це йдеться в оперативному звіті аналітичної групи Da Vinci AG Перспективи розвитку ситуації в Лівії та регіоні після падіння режиму Каддафі. У документі наголошується, що Київ не володіє необхідним зовнішньополітичним ресурсом для збереження обсягів експортних поставок товарів до Лівії, а тимчасова затримка з визнанням ПНР призведе до втрати існуючих економічних позицій у цій країні.

У доповіді сказано, що незважаючи на офіційні заяви Національної перехідного ради Лівії, існує висока ймовірність, що країни, які виступили проти або зайняли вичікувальні позиції щодо дій повстанців та операції НАТО, не будуть користуватися підтримкою нового уряду і не отримають преференцій при здійсненні економічної діяльності на території Лівії.

Аналітики підкреслюють, що позиція НПР з питання розподілу доступу до нафтових полів, поза всяких сумнівів, буде орієнтована на рівень підтримки повстанців країною-аплікантом. Таким чином, беручи до уваги незадовільний портфоліо роботи українського Нафтогазу в цій країні за режиму Каддафі й вичікувальну позицію під час лівійського повстання, шанси України отримати концесії на території цієї країни максимально наближені до нуля.

У доповіді також наголошується, що Україна, ймовірно, зазнає втрат на експортному ринку Лівії. Торгівля товарами приносила Україна порядку $ 200 млн щорічно. При цьому Київ здійснював поставки в країну двох основних груп товарів: сільськогосподарських культур (кукурудза, ячмінь, пшениця) та металургійну продукцію (напівфабрикати вуглецевої сталі й феросплави).

Аналітики підкреслюють, що географія закупівель товарів, що входили в український експортний пул у Лівії, вже зазнала змін. НПР Лівії в останні місяці закуповувала пшеницю і муку через трейдингові компанії Єгипту та Тунісу. Зерно і мука потім вантажівками надходили з боку Єгипту. У тому числі частина закупленої пшениці перероблялася в борошно також на території Єгипту. На гроші, розморожені на рахунках у Франції, вже укладено контракти на поставку щонайменше 120 тис. тонн французької пшениці.

В період з жовтня 2010 до січеня 2011 року Лівія займала 4% у загальному українському експорті кукурудзи та 6% у загальному експорті ячменю. За оцінками Da Vinci AG, ці обсяги найближчим часом значно знизяться. Проте, за оцінками аналітиків, це не зробить істотного впливу на економіку через високий попит у світі на продукти харчування та можливості переорієнтації цих обсягів на інші ринки, у тому числі в межах регіону.

У доповіді наголошується, що Україні поступиться лівійським ринком надходжень металургійної продукції Туреччині. "Анкара нарощує експортний потенціал в країнах - ключових  імпортерах української продукції - на Близькому Сході й Північній Африці. На цей регіон вже відводиться до 50% виробленої в країні продукції. Це відповідає стратегії посилення зовнішньополітичного впливу Туреччини в середземноморському регіоні", - говориться в доповіді.

Частка Лівії в українському металургійному експорті становила 0,3%. У зв'язку з цим втрата лівійського ринку також не матиме істотного впливу на економіку країни, хоча позначить тенденцію витіснення Україні з ринку Північної Африки, - підкреслюється в документі.

У Da Vinci AG також зберігають негативний прогноз щодо ймовірності поставок українського озброєння на ринок Лівії. "Формування нової регулярної армії відбуватиметься за підтримки країн коаліції, що буде визначати географію закупівель нового озброєння", - наголошується в доповіді.

Нагадаємо, у квітні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що криза в Лівії завдала серйозного удару по економіці України.

За матеріалами: Корреспондент.biz


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK